Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Læhegnet - det uudnyttede potentiale

Aug. 2018 | Af Agro

Kilometer efter kilometer af læhegn står rundt omkring i det danske land - kunne der være tale om uudnyttet fødevarepotentiale?

Læhegn skærmer i dag afgrøder fra vinden hos masser af landmænd i hele Danmark. Samtidig forhindrer det også jordfygning, formindsker fordampning, samt gavner vildt og insekter - ligeledes danner det spredningskorridorer for dyrene.

Men der er en mulighed for at knytte endnu et ben på funktionen af læhegnet - nemlig produktion af fødevarer.

Det viser den engelske økologiske landmand Stephen Briggs, som arbejder efter alley cropping-princippet, hvor nogle af hans marker er opdelt af rækker med æbletræer. Disse rækker er placeret så afstanden mellem dem stemmer overens med gårdens maskiner. Markarbejdet generes ikke og æblerne hjælper også landmanden med at sprede sin økonomiske risiko ved at have flere afgrøder, og samtidig giver det også en forøgelse af biodiversiteten.

Det er et spændende koncept, at man på den måde kan optimere driften af den jord man allerede har.

Dog kan jeg se visse udfordringer, hvis man som konventionel landmand vælger at plante frugttræer mellem sine afgrøder. Der vil være en øget risiko for afsætning af aktivstoffer på frugterne ved brugen af planteværn i afgrøderne.

Har man ikke selv evnerne eller lysten til at agere frugtavler. Så lej striber af jord ud - til eksempelvis frugt- eller grøntsagsavlere eller måske en producent af frilandsgrise, som kunne have grisene til at gå imellem træerne i læhegnet. Bryg selv videre på mulighederne - men her kan være en mulighed for her at skabe en indtjeningsmulighed, som flere kan få gavn af.

Læs Agro på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame