Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Kan rødder belyse effekten af biostimulanter i markforsøg?

Dec. 2018 | Af KIM WENDELBOE & SØREN KJÆRGAARD BOLDSEN, Teknologisk Institut - Center for Markforsøg, Teknologi & Analyse

  • 102665_1
  • 102665_2
  • 102665_3
  • 102665_4
  • 102665_5
  • 102665_6
  • 102665_7

Nye metoder skal tages i brug, når effekten af biostimulanter i landbruget skal verificeres. Teknologisk Institut arbejder med en metode til analyse af afgrødens rødder, som kan give information om rodvækst og -tilstand.

Biostimulanter til landbruget er et område i kraftig udvikling, og flere og flere produkter kommer på markedet både i Danmark og i udlandet. Biostimulanter består af biologiske komponenter og/eller mikroorganismer, og ved anvendelse i marken påvirker de afgrødens fysiologi, hvorved de kan medvirke til at forbedre afgrødens næringsstofoptagelse og -udnyttelse, stresstolerance og kvalitet. Det har hidtil vist sig svært at påvise effekten af biostimulanter under naturlige forhold i marken, og der er derfor behov for alternative metoder til undersøgelse af deres effekt. En af disse alternative metoder er analyse af effekten af biostimulanter på afgrødens rødder. Teknologisk Institut arbejder med en metode til analyse af planters rødder, og udviklingen af analysemetoden er støttet af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte.

Hvorfor kigge på rødder?

En afgrødes rodnet er essentiel for plantens vækst, da rødderne forsyner planten med vand og næringsstoffer fra jorden. Ved at planten har et stærkt og veludviklet rodnet kan forsyningen af vand og næringsstoffer opretholdes i perioder med abiotisk stress, så som tørke, og i områder med begrænset mængde af tilgængelige næringsstoffer, da et større jordvolumen kan afsøges. Denne udnyttelse af jordens fulde potentiale giver mulighed for optimal etablering af afgrøden og sikrer i sidste ende et højere udbytte.

Et stærkt og veludviklet rodnet kan defineres ud fra antallet af rødder, røddernes længde og rodbiomasse/-volumen. Dette er fysiske parametre, som ikke er mulige at estimere direkte på planterne i marken uden at grave dem op.

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Agro på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame