Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Biodiversitet kan nedsætte pesticidforbruget

Feb. 2014 | Af Agrologisk

  • 77721_1
  • 77721_2
  • 77721_3

Resistensen i planter forvaltes i landbruget på en måde, der svarer til, at alle kunder i en netbank bruger samme adgangskode uden NEM-ID. Det er en alvorlig sikkerhedsbrist, som fører til ustabile udbytter og øget pesticidforbrug

Svampesygdomme er nogle af de alvorligste problemer i landbrugsafgrøderne på vore breddegrader. Vort fugtige klima giver perfekte muligheder for, at svampesporer kan etablere et angreb på bladene, og ikke overraskende er forbruget af fungicider højt i mange afgrøder, og resistens mod bladsygdomme er blandt de vigtigste egenskaber, som afgør sortsvalget.

I forbindelse med resistens mod bladsygdomme er der dog fortsat det problem, at resistensen ofte nedbrydes få år efter, at en ny sort er kommet på markedet. Dermed falder udbyttet i sorterne samtidig med at pesticidforbruget stiger, og værdiafprøvningen af nye sorter bliver værdiløse eller direkte misvisende for sorter, der er mere end et par år gamle.

Efterhånden har man i landbruget vænnet sig til, at resistens nedbrydes, og at der derfor i korn og flere andre afgrøder skal skiftes sort hvert tredje til femte år. Sådan er det bare. Men sådan behøvede det ikke være. Det er ikke en naturgivet ting at resistens nedbrydes. Det er en effekt af den måde, markedet for såsæd er indrettet på.

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Agro på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame