Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Planter kravlede på land tidligere end troet

Feb. 2016 | Af JOHANNE UHRENHOLT KUSNITZOFF, journalist, Institut for Plante- og Miljøvidenskab

  • 88366_1.jpg
  • 88366_2.jpg
  • 88366_3.jpg

Forskere fra Københavns Universitet og Carlsberg Laboratorierne var egentlig på jagt efter en simplere modelplante, da de opdagede, at lærebøgerne må skrives om. De fandt nemlig beviser for, at nutidens planter har udviklet sig fra alger, der levede på land - og ikke direkte fra alger, der levede i vand, som ellers troet. Fundene er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Trends in Plant Science.

Plantebiologer er generelt enige om, at det hele startede med grønalger. Man mener, at denne fælles forfader til træer, bregner og blomster på et tidspunkt i livets historie har udviklet en ny, alternativ livscyklus - formentlig med det resultat, at deres afkom blev i stand til at erobre livet på landjorden.

Men nu hævder science manager Jesper Harholt fra Carlsberg Laboratorierne sammen med Københavns Universitets professorer Øjvind Moestrup fra Biologisk Institut og Peter Ulvskov fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab altså, at nogle grønalger har levet på landjorden i hundreder af millioner af år, før denne tilpasning er sket, og at landplanter faktisk har udviklet sig direkte fra disse landlevende - og ikke vandlevende - alger.

citat start

... Hvis denne nye teori holder vand, vil det betyde, at lærebøgerne på området skal skrives om ...

citat slut

Botanikere verden over har overvejet denne mulighed siden 1980, men tilhængerne af teorien har manglet de beviser, som nu bliver præsenteret af de danske forskere i form af afgørende genetiske og morfologiske opdagelser. Det stærkeste bevis, de har fundet, er, at de egenskaber, som landplanter bruger til at overleve på landjorden i dag, også kan findes ganske velbevaret i særlige former for grønalger.

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Agro på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame