Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Jordens frugtbarhed - Mykorrhiza

Aug. 2016 | Af MIA WORSØE, planteavlskonsulent, Patriotisk Selskab

  • 90876_1.jpg
  • 90876_2.jpg
  • 90876_3.jpg
  • 90876_4.jpg
  • 90876_5.jpg

Hvordan arbejder din frugtbare jord for dig? Og har du mulighed for selv at påvirke jordens frugtbarhed ved at styrke samarbejdet mellem afgrøden og jordens mikroorganismer, herunder mykorrhiza?

Jordens frugtbarhed er en massebetegnelse for en række biotiske- og abiotiske faktorer, der tilsammen bestemmer, hvordan jorden er at arbejde med samt jordens udbyttepotentiale. Nogle komponenter kan påvirkes af driften af jorden, hvor andre er stabile og upåvirkelige indenfor et overskueligt tidsperspektiv. En af de faktorer, som kan påvirkes af driften, er jordens indhold af organisk bundet kulstof. I den sammenhæng er det vigtigt at huske, at jordens indhold af organisk bundet kulstof medvirker til jordens krummestruktur, jordens evne til at tilbageholde vand og næringsstoffer, men også som føde for jordens mikroorganismer.

Den vigtigste organiske komponent i jorden er humus, som dannes ved nedbrydning af ligninholdige planterester. Humus indgår i en cyklus, hvor næringsstoffer løbende frigives gennem en nedbrydningsproces, som primært drives af jordens makro- og mikroorganismer. Man kan derfor sige, at hvis man er interesseret i at have en frugtbar jord, med et højt indhold af organisk bundet kulstof, så er man nødt til at gøre en indsats i forhold til at fodre jordens fauna med eksempelvis planterester eller andre ligninholdige produkter. En anden biotisk faktor som har en indflydelse på afgrødernes evne til at give et højt udbytte er mykorrhiza.

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Agro på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame