Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Fuld erstatning - ikke helt

Jun. 2017 | Af ANDERS STOLTENBERG, advokat, Moltke-Leth advokater

I sager om ekspropriation er det ikke altid, man oplever den tilbudte erstatning som tilstrækkelig. Men nu er landbruget blevet repræsenteret i et vigtigt udvalg, med henblik på at se, hvilke muligheder, der er for at forbedre borgernes retssikkerhed ved ekspropriation.

Da erhvervsminister Brian Mikkelsen for kort tid siden nedsatte et udvalg, der skal gennemgå reglerne om ekspropriation, blev landbruget repræsenteret i udvalget med chefjurist Charlotte Bigum Lynæs fra Landbrug & Fødevarer. Udvalget har fået til opgave at analysere Planlovens ekspropriationsbestemmelser med henblik på at se, hvilke muligheder, der er for at forbedre borgernes retssikkerhed ved ekspropriation, samt hvilke konsekvenser ekspropriationsreglerne har i forbindelse med den nye planlov. Som en del af undersøgelsen sammenlignes ekspropriation og taksation på henholdsvis det kommunale og det statslige område.

Det offentlige har mange muligheder for at ekspropriere privat ejendom

De fleste kender Grundlovens paragraf 73, der beskytter den private ejendomsret med ordene "Ejendomsretten er ukrænkelig. Ingen kan tilpligtes at afstå sin ejendom, uden hvor almenvellet kræver det. Det kan kun ske ifølge lov og mod fuld erstatning." Denne formulering er helt uændret siden Frederik den 7.'s allerførste grundlov fra 5. juni 1849 og har i alle årene været en af de mest omdiskuterede og anledning til utallige tvister og retssager.

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Agro på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame