Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Flere økologiske biogasanlæg på vej

Nov. 2017 | Af MICHAEL TERSBØL, økologisk plante- og biogasrådgiver, ØkologiRådgivning Danmark

  • 97383_1.jpg
  • 97383_2.jpg
  • 97383_3.jpg
  • 97383_4.jpg

Økologiske biogasanlæg bliver mere populære, fordi de kan levere gødning til økologiske marker.

Økologisk biogas er en vigtig faktor for vækst i økologisk planteproduktion, da biogasanlæg kan levere økologisk gødning til planteavlen. Nye anlæg kommer til i disse år, men behovet er fortsat stort, hvis vi skal imødekomme markedet og gøre det interessant for flere planteavlere at omlægge til økologisk produktion.

Markedet for økologiske produkter stiger støt, og økologiske planteprodukter sælges til attraktive priser. Der er plads på markedet til, at flere planteavlere kan omlægge til økologisk dyrkning, men mange oplever, at næringsstofforsyningen er for begrænset til, at de tør binde an med økologisk drift. Har man ikke selv et økologisk husdyrhold eller en økologisk husdyrbruger i nærheden at samarbejde med, er man henvist til at importere højst 50 kg udnyttet N pr. hektar i konventionel husdyrgødning. Hvis man i stedet kan levere økologisk plantebiomasse til et økologisk biogasanlæg, kan man få kvælstoffet tilbage som økologisk N og derved gødske nærmere det økologiske loft på 100 kg udnyttet N pr. hektar.

Der er i øjeblikket tre fungerende økologiske gårdbiogasanlæg samt et anlæg hos Aarhus Universitet, der også er autoriseret til økologisk produktion af afgasset gødning - alle i Jylland. I 2017 er yderligere to anlæg ved at blive bygget, et større anlæg hos Månsson i Brande og et gårdbiogasanlæg ved Dalmose på Sjælland. Jeg har kendskab til yderligere fem projekter, hvor landmænd er i dialog med kommunen om at etablere et økologisk gårdbiogasanlæg. Desuden er der fire-fem fællesanlæg på vej, som arbejder med planer om en økologisk linje på anlægget. Det tegner således til, at der inden for de næste par år eller tre vil være 12-15 biogasanlæg, hvorfra der kan leveres afgasset biomasse til økologiske landmænd.

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Agro på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame