Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Speltmoster besøger speltkongen

Dec. 2017 | Af ANETTE ECKHOLDT, freelance journalist

  • 97791_1.jpg
  • 97791_2.jpg
  • 97791_3.jpg
  • 97791_4.jpg

Som kvinde bosat på Frederiksberg udråbes jeg jævnligt til speltmoster. Jeg fristes derfor til at kalde Danmarks største producent af spelt; Jan Skaaning, Lolland for speltkonge. Agro har besøgt ham på Majbøllegård i Guldborg på Lolland.

Vi går måske og tror, at spelt, emmer, ølandshvede udelukkende er noget, der dyrkes på mindre og økologiske ejendomme. Det er imidlertid ikke tilfældet. Jan Skaaning er konventionel landmand, ejer 300 hektar og forpagter 400 hektar, og han har 20 års erfaring med at dyrke spelt. I 2017 så sædskiftet således ud: 270 hektar spelt, 120 hektar roer, 60 hektar rødsvingel, 150 hektar raps, 70 hektar byg og 20 hektar udyrkede arealer.

- Spelten sælger jeg primært til Valsemøllen og Lantmännen Cerealia i dag. Tidligere har jeg også solgt korn og mel under eget navn: Majbøllegård til butikkerne. Netto solgte mit mel i 1 kg stofposer og andre butikker blandt andre Magasin solgte kerner i stofposer, som kunderne selv kunne male til mel i butikken. Vi leverede hele konceptet inklusive kværne, hylder og display, fortæller Jan Skaaning.

Kunderne syntes godt om korn og mel i stofposer. Det ser ikke alene indbydende ud, men energien i mel er faktisk bedre, når det er friskmalet. Pakningen af korn og mel i stofposer, som blev udført i af et socialt-kommunalt projekt var imidlertid besværligt og omkostningstungt håndarbejde.

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Agro på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame