Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Fremtiden er rød

Jan. 2018 | Af Agro

Et nyt år gryer, og fremtiden for dansk landbrug tegner rødt - eller hva?

Nu taler jeg ikke om partifarve eller om en dårlig bundlinje. Nej, jeg taler om det røde økologilogo, for er dette logo, det, som i højere grad kommer til at tegne det fremtidige danske landbrug?

Når man taler med forskellige danskere fylder økologi meget, og modstanden mod pesticider blusser. Så skal konventionelle landmænd i højere grad til at kigge denne vej for også fremover at kunne sikre afsætning af vores varer. Ja, det mener jeg et eller andet sted, men der er jo allerede gang i antibiotikafri grise, korn uden stråforkorter med mere. Men er det nok, det er jeg ikke sikker på. I hvert fald ikke, hvis man skal imødegå de krav som konventionelle landmænd helt sikkert vil møde flere af i fremtiden; bæredygtig produktion, mere fokus på natur og miljø, mere gennemsigtighed og dokumentation af produktionen og flere sprøjtefri områder.

Så kan konventionelle landmænd lære noget af den måde økologerne driver landbrug, ja, helt bestemt. Især omkring sædskifte, efterafgrøder, grøngødning og ukrudtshåndtering. Og ikke at forglemme branding, hvor økologerne klarer sig rigtig godt. Noget konventionelle landmænd ikke skal negligere. Det konventionelle landbrug producerer også varer af en høj kvalitet, det budskab skal man også huske, at komme ud med.

Men alt andet lige er det andre spilleregler de økologiske landmænd agerer under, og de kan ikke på samme måde rette op på fejl. Som konventionelle landmænd har man trods alt et langt større arsenal at skyde med indtil videre. Jeg skal ikke sige om det ene er mere rigtigt eller forkert - om det er den ene eller anden farve. Det vil jeg lade jeg være op til jer at beslutte. Men for begge parter handler det jo om at få lavet nogle gode produkter af en høj kvalitet, som kan afsættes og som bidrager til en positiv bundlinje. I ønskes alle et godt nytår.

Læs Agro på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame