Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Biostimulanter i landbruget - test og afprøvning

Jan. 2018 | Af KARINA VINCENTS LOHMANN, SØREN KJÆRGAARD BOLDSEN og METTE WALTER, Teknologisk Institut - Center for Markforsøg, Teknologi og Analyse

  • 98187_1.jpg
  • 98187_2.jpg
  • 98187_3.jpg
  • 98187_4.jpg
  • 98187_5.jpg
  • 98187_6.jpg

Teknologisk Institut arbejder med verificering og karakterisering af effekten af biostimulanter i landbruget. Verificeringen skal bekræfte produkternes effekt -til gavn for landmændene, mens karakteriseringen skal hjælpe firmaerne med at udvikle bedre og mere optimale produkter til landbruget.

Biostimulanter anvendes som en coatning af frø eller sprøjtes ud på planter eller jord for at forbedre afgrødens vitalitet, udbytte, kvalitet og tolerance overfor abiotisk og biotisk stress. Effekten af biostimulanter bliver ofte undersøgt under kontrollerede laboratorieforhold eller via udbytteforskelle i traditionelle småparcelforsøg i marken. Ved disse afprøvningsmetoder tages der ofte ikke højde for den kompleksitet, der er i det naturlige miljø. Det er ofte svært at påvise produkternes effektivitet via markforsøg med småparceller. Derfor har Teknologisk Institut arbejdet på nye metoder til at eftervise resultater, som ses under kontrollerede forhold i større skala i marken. Projektet er støttet af Forsknings- og Innovationsstyrelsen.

Hvad er biostimulanter?

Plantebiostimulanter består af biologiske komponenter og/eller mikroorganismer, hvis funktion er at stimulere de naturlige processer for at øge eller forbedre effektiviteten af næringsstofoptaget, tolerancen overfor fysisk stress og afgrødekvaliteten se figur 1.

Der findes et stort udvalg af produkter på markedet, primært i udlandet, hvor markedsføringen af nye produkter er mindre kontrollerede end i Danmark. Produkterne spænder fra rene mikronæringsstoffer til blandinger af bakteriestammer samt udtræk af alger og planter. I Danmark er de mest kendte produkter Jumpstart, Starcover og Protinus, som alle har været med i Landsforsøgene. Der udvikles løbende nye produkter, og specielt i udlandet investeres der hvert år mange penge i udviklingen af fremtidens biostimulanter, som forventes at have et stort potentiale i landbruget.

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Agro på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame