Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Udpint mark giver konkret viden om fosfor

Feb. 2018 | Af NANNA BIRK JENSEN, LARS STOUMANN JENSEN, FREDERIK VAN DER BOM, Københavns Universitet

  • 98634_1.jpg
  • 98634_2.jpg
  • 98634_3.jpg
  • 98634_4.jpg
  • 98634_5.jpg

Efter 30 år uden, og de sidste 20 år med fosfor- og kaliumgødskning af Udpiningsmarken ved Københavns Universitet, har forskerne nu kortlagt, hvordan forskelle i næringsstoftilførsel påvirker jord og afgrøder. Særligt den nye viden om samspillet mellem fosfor og jordfrugtbarhed kan være med til at ændre planteavlsrådgivningen om fosfor i fremtiden.

Forskerne på KU var lige ved at opgive ævred, da professor Niels Erik Nielsen døde i 2005 og efterlod sig de forsøgsarealer i Taastrup, der går under navnet Udpiningsmarken. Dengang vidste forskerne endnu ikke, hvad de skulle stille op med arealet, da Niels Erik Nielsen ikke havde været så flittig til at offentliggøre resultater om effekten af tilførte næringsstoffer. Og det var umuligt at afgøre forsøgets værdi. Heldigvis dukkede en stor papkasse med ringbind med noter og en gammel harddisk med data op, og forskerne fik nu adgang til mange års materiale om et unikt areal, der modsat resten af de danske landbrugsjorde ikke var gødet.

Resultaterne har gjort forskerne fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet i stand til at drage en række vigtige konklusioner omkring næringsstoftilførsel, som de mener kan bidrage til at målrette særligt brugen fosforgødninger i landbruget.

Lars Stoumann Jensen, professor med speciale i næringsstoffer og jordfrugtbarhed, overtog ansvaret for Udpiningsmarken og blev i 2014 vejleder for ph.d.-studerende Frederik van der Bom, som fik overleveret papkassen med ringbind og harddisk samt de markdata, der var indsamlet efter Niels Erik Nielsen døde.

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Agro på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame