Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Klemt inde af den tykke dame

Feb. 2018 | Af Agro

Ny teknologi giver mere plads til, at planter kan udfolde deres fulde potentiale.

Hvem har ikke været til et selskab og siddet til bords, hvor bordherren til venstre har rugbrød under armene, og kvinden til højre har både til gården og gaden? Så er det bare svært at udfolde sit potentiale - man føler sig, sagt på en anden måde, klemt inde.

Sådan tænker jeg, at de planter vi sår meget tæt har det. De skal kæmpe med hinanden om pladsen, og de bruger energi på at konkurrere med sidemanden - bogstavlig talt - på bekostning af et potentielt udbytte.

Der ser jeg enkorns-såteknologi, som vi også denne gang skriver om i Agro, som værende meget interessant til at imødegå denne problematik. Teknologien giver planterne et større råderum ved at placere kernerne eller frøene med større indbydes afstand. Derved får de et helt andet udgangspunkt for at præstere. Med andre ord giver vi dem bedre arbejdsbetingelser, så de fremstår stærkere og sundere, noget der i sidste ende gavner vores pengepung, da vi sparer penge til planteværn.

Men hvor meget råderum tør vi give planterne. Giver vi dem for meget, risikere vi så ikke at give ukrudtet en fordel? Og giver vi for lidt, så er det vel ikke anderledes end traditionel såning? Men det bliver vi meget klogere på efterhånden som der kommer flere forsøg med denne teknik.

De af os, som har erfaring med raps, har vel alle set en plante, som af den eller ene anden grund har fået ekstra meget plads. Derved er den kommet til at fremstå som en kæmpe med mange sideskud i forhold til de øvrige rapsplanter, der er trængt på grund af et højt plantetal.

Det samme gør sig gældende i korn, og jeg er sikker på, at vi endnu ikke har set, hvilket potentiale korn har, når det får pladsen til at udfolde sit fulde potentiale.

Læs Agro på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame