Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Landmænd i Egedal Kommune betaler prisen for forurening i hovedstaden

Mar. 2018 | Af JAKOB TILMA, Kommunikationschef

  • 99025_1.jpg
  • 99025_2.jpg
  • 99025_3.jpg

Der er i de seneste målinger ikke gjort fund af planteværnsmidler, der i dag må lovligt må benyttes, i det Boringsnære Beskyttelsesområde Bjellekær Kildeplads i Egedal Kommune. Alligevel har Miljø- og Fødevareklagenævnet ved en flertalsbeslutning afgjort, at lodsejerne i området skal efterleve et påbud om ikke at bruge pesticider. Afgørelsen kan få betydning for udrulning af BNBO'er i hele landet, og derfor har L&F nu stævnet kommunen for det indgribende tiltag, og det retslige tiltag bakkes op af Dansk Planteværn.

"Rent grundvand er en knap ressource i hovedstadsområdet, hvor vi er mange om at dele vandet, og hvor mange vandboringer gennem årene er taget ud af drift på grund af forurening. Derfor er der en stor samfundsmæssig nytteværdi ved at beskytte Bjellekær Kildeplads mod forurening nu og i fremtiden. Vi bakker derfor fuldt op om Egedal Kommunes beslutning om at give påbud om sprøjtefri drift i det boringsnære område til Bjellekær Kildeplads," stod der i en pressemeddelese fra administrerende direktør i Hovestadens Forsyning (HOFOR) Lars Therkildsen den 26. maj 2016.

Samme dag modtog de 33 grundejerne i forbindelse med det Boringsnære Beskyttelsesområde (BNBO) et brev med en varsling om forbuddet, hvor HOFOR tilbød lodsejerne 'erstatning' for påbuddet.

Selvom HOFOR i 2016 bedyrede, at lodsejerne blev tilbudt 'erstatning', så er det reelt ikke hvad der er tale om, da 'tilbuddet' lød på en kompensation til lodsejerne på i alt i omegnen af 40.000 kroner pr hektar. Ifølge landmænd i det berørte område lå jordprisen på omkring 150.000 kroner pr hektar. Det betyder, ifølge landmændene, at jordejere i området kan få et tab på 110-120.000 kroner pr hektar, da jorden fremadrettet ikke kan bruges til konventionel landbrugsdrift. Hertil kommer, ifølge landmændene selv, at prisen kan nå højere op, hvis de skal ud og erhverve jord i området til erstatning for jorden, der skal udgå af effektiv drift.

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Agro på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame