Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Sådan laver du dynamisk daglig budgetopfølgning

Maj 2018 | Af SUSANNE PEJSTRUP, virksomhedskonsulent, Lean Farming®

  • 99883_1.jpg
  • 99883_2.jpg
  • 99883_3.jpg
  • 99883_4.jpg
  • 99883_5.jpg
  • 99883_6.jpg

I Lean Farming Målstyringskonceptet bruger vi begrebet Synlig målstyringsledelse. Det er sammensat af fire ord: Synlig, mål, styring og ledelse.

Når du bruger et budget som din plan for produktionen det næste år, så vil du gerne hele tiden kunne holde øje med, om du følger den plan. Men problemet er, at budgetopfølgning er noget, der kun bliver lavet hvert kvartal.

Først skal regningerne betales og bogføres. Derefter skal budgetopfølgningen genereres på regnskabskontoret. Det tager derfor mindst 45 dage efter hvert kvartalsskifte, før du har nogle tal til din styring. Der kan altså gå helt op til 135 dage fra en handling i produktionen, til du ser det i din opfølgning. Det er for lang tid til produktionsstyring, så derfor er du nødt til at gøre det på en anden måde. Du er nødt til at have nogle andre markører, og de markører skal være knyttet direkte op på budgettet.

Synlig målstyringsledelse er løsningen

Den kvartalsvise budgetopfølgning er helt ok for folk, der sidder udenfor bedriften og skal følge med. Det kan være dine bankfolk og din bestyrelse for eksempel. Det er også ok for dig, når du sidder hvert kvartal og skal have det fulde overblik. Men når du skal reagere hurtigt og få dine medarbejdere til at reagere, så har I brug for daglige målinger. Prøv at forestille dig, at du var deltager i en håndboldkamp, hvor resultattavlen kun viser sæsonens resultat. Det dur jo ikke. Skal du gøre noget ved et problem, så er du nødt til at kunne se hver eneste ændring i resultatet hele tiden.

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Agro på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame