Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Sådan passer du på køerne i varmen

Jul. 2018 | Af JANE DIETZ RASMUSSEN, kvægbrugskonsulent ved Syddansk Kvæg

Det kræver ekstra management med de høje temperaturer. Øget fokus på blandt andet rent drikkevand, ventilation, foderkvalitet og ?sammensætning er vigtigt for at undgå problemer.

Det er kendt, at sommerperioden kan koste både mælk og sundhed, og det kan blive en dyr affære. Der skal en bred indsats til for at forebygge alvorlige konsekvenser af varmestress. Allerede ved 20 grader kombineret med en høj luftfugtighed begynder køerne at vise tegn på varmestress. De typiske tegn på varmestress er nedsat foderoptag, nedsat vandoptag, øget ståtid, øget vejrtrækning og at køerne virker mere dovne. Varmestress har en negativ indflydelse på ydelse, fedtprocent, celletal, reproduktionen og modstandskraft. Og det koster! For at kompensere for varmestress er der en række tiltag i stalden, der kan udføres for at hjælpe koen gennem den varme periode.

Vand, ventilation og strøelse

Køernes svedproduktion mere end fordobles i de varme perioder. Sørg først og fremmest for, at køerne har rigeligt med rent, koldt drikkevand. Drikkekarrene skal renses tiere, optimalt dagligt, da algeproduktionen er stigende med stigende temperaturer. Vandtilstrømningen har også stor betydning for vandoptaget, og kravet til vandtilstrømningen afhænger af karrets volumen. Ifølge danske anbefalinger skal et drikkekar, der kan rumme 200-300 liter vand, have en vandtilstrømning på minimum ti liter per minut. Kan drikkekarret derimod kun rumme 100 liter, skal der være en vandtilstrømning på 15 - 20 liter per minut. Vær opmærksom på, at drikkekarrene tilbyder nok drikkeplads (10 centimeter per ko), samt at drikkekarrene er placeret centralt i stalden med plads til kotrafik. Supplering med ekstra salt kan også være med til at øge vandoptaget og opretholde elektrolytbalancen. Sæt fokus på køernes vandoptag ved at sætte vandur på vandledningen til drikkekar. Optimalt vandoptag er afgørende for køernes ydelse og sundhed.

Malkekøer og goldkøer, der opstaldes i dybstrøelse, er ekstra sårbare på grund af en højere varme- og svedproduktion. Den øgede svedproduktion skal strøelsen i køernes leje kunne opsuge. Samtidig har det bakterielle mikroklima i lejet ekstra gode betingelser med stigende temperatur, og der skal derfor muges og strøs mere hyppigt for at holde lejet rent og tørt, såvel som at holde produktionen af fluer nede. Vær opmærksom på, at dybstrøelsesmåtten også afgiver varme, og afhjælp de varmestressede dyr med rigelig luftafkøling eller mulighed for at bruge udendørs luftefold.

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Bovi på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame