Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Opstaldning i små grupper kan give store fordele

Okt. 2018 | Af KLAUS ERIKSEN, redaktør

  • 101717_1

Færre blev stanget, og færre blev presset væk fra foderbordet i mindre grupper. Det er resultatet af noget af den seneste kvægforskning fra Aarhus Universitet.

Nykælvere har en høj risiko for produktionssygdomme, og de har derfor brug for let adgang til foder og hvile. Jf. loven skal nykælvere have adgang til én ædeplads pr. ko, men de bliver ofte opstaldet i større grupper, hvor de skal konkurrere om plads ved foderbord og i sengebåse med mange andre køer. Men hvad har gruppestørrelsen af betydning for deres trivsel og foderoptag?

- Vi så i vores studie, at nykælvere i grupper med 24 køer havde større problemer end nykælvere i grupper med 6 køer. Det kan måske overraske en smule, da 24 i en gruppe ikke er voldsomt mange, siger Margit Bak Jensen, der er seniorforsker ved Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet og har ledet projektet.

Studiet omfattede i alt 54 Holstein-Friesian-flerkalvskøer, som blev flyttet enkeltvis fire dage efter kælvning fra en enkeltkælvningsboks til en ny gruppe. Den nye gruppe bestod af enten seks eller 24 køer. Belægningsgraden i grupperne var den samme med én foderbordsplads og én sengebås per ko.

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Bovi på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame