Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Kære kommuner: Lær af Svendborg

Okt. 2018 | Af KLAUS ERIKSEN, redaktør

  • 101720_1

Landet over konkurrerer kommunerne om at være mest erhvervsvenlige, men her er landbruget ikke altid en del af indsatsen.

I 2016 kunne danskerne stemme om de værdier, som de fandt særligt danske og en plads værdig i den nye danmarkskanon. Ud af i alt 2.425 forslag skulle blot 10 vælges efter afstemning, og her kom "tillid" ind på en af pladserne.

- Vi er verdens mest tillidsfulde folk, fordi vi er det mindst korrupte land i verden, og det er vigtigt at få sagt, sagde for Bertel Haarder i november 2016 til TV2 om, hvorfor tillid burde komme med.

Derfor er det også trist at læse, når miljøkonsulent Nina Gamby fra Gråkjær fortæller om sine egne erfaringer fra livet i kommunerne, langt fra Kulturministeriets bonede gulve og højstemte proklamationer i danmarkskanonen.

Siden 2004 har hun under skiftende regelsæt arbejdet med at indhente miljøgodkendelser til staldbyggeri.

Med andre ord har hun stor erfaring med at arbejde sammen med både amter og senere kommunerne, som i dag har ansvaret for at give tilladelse til udvidelser og nybyggeri af stalde. Kommunerne har et stort ansvar for at fungere som både miljøets beskytter og samtidig sikre så gnidningsfri og hurtig sagsbehandling som overhovedet muligt til glæde for erhvervslivet.

Men lytter man til hendes oplevelse, er det langt fra "tillid", som præger oplevelsen af samarbejdet med alle kommunerne, ingen nævnt, ingen glemt. Tværtimod oplever hun flere steder at blive mødt med mistro over for de oplysninger, som hun troligt indsender. Nogle steder skal landmanden afvente kontrolbesøg, før processen kan gå videre. Det giver ekstraarbejde, ikke kun for Nina Gamby, men så sandelig også for den pågældende landmand, som står med hatten i hånden i forhold til at kunne fremtidssikre sin bedrift.

Det kan ikke være rigtigt, at det administrative arbejde i praksis udføres så forskelligt fra kommune til kommune. Læg dertil, at mange landmænd oplever at have ejendomme, som krydser kommunegrænser, hvilket heller ikke med til at lette arbejdet.

Derfor er det glædeligt, når man hører hendes historie om samarbejdet med Svendborg Kommune. Her blev en landmand og dennes konsulent mødt med tillid. Det kom der fremragende resultater ud af, også til gavn for miljøet.

Landet over konkurrerer kommunerne om at være mest erhvervsvenlige, men her er landbruget ikke altid en del af indsatsen. Lad eksemplet fra Svendborg tjene som standard for andre, så vi ikke har erhverv, der er ?mere lige end andre?.

Med lov skal land bygges, men med tillid bindes det sammen.

Læs Bovi på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame