Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Få det maksimale ud af din ensilage

Apr. 2017 | Af HARRIET JOHANNESSEN, jordbrugsteknolog og BJARNE STEINER, salgskonsulent, BJ-Agro

En ny ensileringssæson står for døren. Fokus på hjemmeavlet foder har ikke været større i mange år, end den er lige nu.

Der stilles store krav til kvægbrugeren fra pengeinstitutter og andre, om at nedbringe udgifterne i en meget svær tid. Der skal derfor hele tiden overvejes, hvordan man imødekommer de stillede krav, og om de penge, der så investeres, kommer hjem igen med et tilstrækkeligt afkast.

En vigtig overvejelse her er, om - og især hvorfor - der skal tilsættes ensileringsmiddel i årets slæt. Forventningerne til grovfoderet skal dog først afstemmes. Hvad man vil opnå? Det kunne for eksempel være:

? Bedre fordøjelighed

? Større foderoptagelse

? Bedre proteinudnyttelse

? Bedre stabilitet i stakken

? Mindre tørstoftab

Der kan være særlige problematikker i første slæt. Man bør blandt andet gøre sig nogle overvejelser, inden første slæt skal ensileres med hensyn til tørstof og tidspunkt for udfodring, og om hvorvidt der skal lægges andre slæt ovenpå.

Erfaringer viser, at første slæt kan være utrolig svær at styre, når den åbnes, oftest på grund af højt sukkerindhold, og fordi den åbnes få uger efter ensilering. Skal stakken åbnes tidligt, skal man sørge for at bruge et ensileringsmiddel, der både kan sikre kvaliteten og stabiliteten, det kan produktet Ecocool. Det specielle ved Ecocool er, at den består af to helt unikke stammer af mælkesyrebakterier, kaldet MTD/1 og PJB/1. Disse to stammer sikre en bedre kvalitet og stabilitet.

Hvis man lægger andet eller tredje slæt ovenpå, kan man nøjes med at bruge Ecosyl 100, som lige har fået en økologisk godkendelse.

Konklusionen må derfor være, at selvom der skal spares og udvises påpasselighed, er der i langt de fleste tilfælde rigtig god økonomi i at anvende et ensileringsmiddel. Det kræver dog den rigtige vejledning i, hvordan midlet bruges, og hvilket produkt, der passer på den enkelte bedrift.

Læs Bovi på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame