Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Alger giver sundere mælk

Apr. 2017 | Af lib

Forsøg med et algeprodukt med et højt niveau af den langkædede fedtsyre gav lavere fedt- og proteinindhold i mælken.

Agri-Food og Biosciences Institute (AFBI) i Nordirland har for nylig udført en undersøgelse for at bestemme virkningen af at supplere fodringen af malkekøer med flere niveauer af et algeprodukt med et højt niveau af den langkædede fedtsyre docosahexaensyre (DHA). Det skriver Allaboutfeed.

Formålet med undersøgelsen var at øge indholdet af langkædede omega-3 flerumættede fedtsyrer i mælken og dermed mejeriprodukter ved at lave tiltag på både bedrifts- og mejeriniveau. Øget indtag af disse fedtsyrer kan have en række sundhedsmæssige fordele, som kan hjælpe på blodtryk, astma, gigt, diabetes og andre kroniske tilstande hos mennesker.

I forsøget blev der tildelt henholdsvis 0, 75, 150 og 225 gram alger pr. ko pr. dag sammen med 10 kg kraftfoder og græsensilage. Mælkeprøver blev indsamlet ugentligt og analyseret for fedtsyrer, mælkefedt, protein og laktose. Mælkeydelsen blev registreret dagligt.

Niveauerne af docosahexaensyre i mælken steg betydeligt ved tildeling af alger i foderet fra 0,18 miligram pr. gram mælkefedt til 3,26 miligram pr. gram mælkefedt hos køerne, som fik 225 gram alger dagligt.

Mælkeydelsen blev ikke påvirket af de forskellige foderrationer, men fedt- og proteinkoncentrationerne i mælken faldt ved stigende algetildeling.

Koncentrationen af fedt faldt fra 4,11 procent til 3,01 procent hos køer fodret med 225 gram alger pr. dag, mens proteinkoncentrationen faldt fra 3,22 procent i kontrolmælken til 3,03 procent.

Læs Bovi på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame