Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Tager I sikkerhed­en alvorligt?

Aug. 2017 | Af Bovi

Landbruget er en farlig arbejdsplads - og legeplads.

Også i denne sommer har der været skrevet om flere ulykker i landbruget. Og ofte tænker man, at det desværre kunne være undgået, hvis blot de involverede havde været lidt mere opmærksomme.

Hvorfor er det, at landbruget er et af de farligste erhverv at være beskæftiget i? Har vi for travlt - eller er der simpelthen ikke styr på sikkerheden?

Ifølge Arbejdstilsynet anmeldes der årligt omkring 250 alvorlige arbejdsulykker i landbruget, heraf er cirka seks dødsulykker.

Arbejdstilsynet peger på, at der i landbruget er risiko for nogle helt bestemte typer af alvorlige ulykker, hvor landmanden selv eller en af de ansatte kommer til skade med maskinerne. Vedligeholdelse og reparationer på staldenes tage er heller ikke uden risiko. Det kan også være genstande, som falder ned, eksempelvis bigballer - derfor er det bestemt ikke ufarligt at lade børnene bruge halmen som legeplads.

Det er ikke til at komme uden om, at der er mange farer. Men det er altså også et faktum, at mange ulykker kan undgås, hvis man sætter fokus på at forebygge nogle enkle og afgørende risici.

Måske har man gjort det samme tusindvis af gange, men pludselig en dag går det galt. Rutinen fjerner måske opmærksomheden fra faremomentet. Det kan også være, at man har sine tanker et helt andet sted end lige på den opgave, man er ved at udføre. Eller man er lidt stresset og forsøger billedligt talt at springe over, hvor gærdet er lavest. Det er derfor så utroligt vigtigt, at man bevar­er fokus på de ting, man har gang i.

Som arbejdsplads har man desuden en stor forpligtelse til at oplære sine medarbejdere - og børn - til at færdes på gården, så de ikke udsætter sig selv eller andre for fare.

Det er ikke kun maskinerne, man skal lære at betjene og omgås. Det er mindst lige så vigtigt, at man kender til dyrenes adfærd og ved, hvordan de kan reagere i forskellige situationer. Måske er det ikke altid, at en ko vil finde sig i, at man tager kalven fra hende, eller tyren, som gerne vil have sine kvier for sig selv - ham skal man altså også tage sig i agt for.

Læs Bovi på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame