Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Holistisk afgræsning er også for kalvene

Sep. 2017 | Af IBEN ALBER CHRISTIANSEN, kvægkonsulent, Økologisk Landsforening

  • 96881_1.jpg
  • 96881_2.jpg
  • 96881_3.jpg
  • 96881_4.jpg
  • 96881_5.jpg

I år har der været afprøvning af konceptet holistisk afgræsning i fire økologiske malkekvægsbesætninger. Kalvene har været delt op hele sommeren, og første status peger på mere tilvækst og legesyge kalve, men der er stadig meget at lære.

Lige om lidt bindes dyrene ind i de fire økologiske malkekvægsbesætninger, som har været med i afprøvningen af konceptet holistisk afgræsning. Det bliver spændende at se forskellen på de kvier, som har afgræsset på et nyt stykke hver dag i forhold til dem, der har haft et eller to stykker græs gennem sæsonen.

Foreløbige vejninger viser gode resultater - over 100 gram mere daglig tilvækst i en af de holistiske græsgrupper i forhold til kontrolgruppen på storfold. Det tyder altså på, at det er en god idé at systematisere kalvenes afgræsning noget mere.

Parasitter og indhegning

Parasitmæssigt har vi lært en masse i år. Selvom kalvenes mark som udgangspunkt er ren, skal der ikke mange timer til uden for hegnet, før de har smitte med tilbage på holdet.

Indretningen af foldene har betydning for, om kalvene løber ud. Legesyge kalve kan godt få fart på, så foldene skal være synligt afmærket med hegn, der er let at flytte. Samtidig skal den indrettes, så kalvene kan komme af med noget energi - uden at stryge gennem hegnet.

Læs Bovi på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame