Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Info tryner frygten

Nov. 2018 | Af Hyo

Man kan undre sig over, at der skal et privat firma til for kort at opsummere, hvordan myndigheder, dyrlæger og landmænd skal begå sig i tilfælde af svinepest.

På delegeretmødet blev der vist en skræmmende video af døde svin, der flyder i de kinesiske gader. Kina er ramt af afrikansk svinepest, og flere danske kilder beretter om, hvordan sygdommen også raser i Rumænien - helt uden af kontrol.

Det er en skræmmende tid, vi lever i.

Lave noteringer og høje foderpriser er ikke nok. Vi har frygten for afrikansk svinepest tæt inde på livet.

På svinekongressen blev der i bedste dilettant-stil opført et teaterstykke om, hvad der sker, hvis Danmark rammes af afrikansk svinepest. Det var oplysende og tragikomisk og sluttede med en dunkel øjenvidne-beretning om, hvordan det er at være dyrlæge i sådan en situation.

Men hvad gør vi, hvis Danmark rammes af svinepest?

Hvor kan man som landmand finde informationer om slagets gang i tilfælde af mistanke og udbrud?

Det har Hyo prøvet at bore i. Vi fandt ud af, at det åbenbart er kompliceret stof. Landbrug & Fødevarer samt Seges henviser til en udbrudsmanual på Fødevarestyrelsens hjemmeside, der fylder mere end 40 sider.

Mon der er mange svineproducenter, der har læst den?

Man kan undre sig over, at der i landbrugets egen organisation ikke er nogen, som har gjort sig den ulejlighed kort at opsummere, hvordan myndigheder, dyrlæger og landmænd skal begå sig i tilfælde af svinepest.

Heldigvis har et medicinalfirma lavet øvelsen og har frembragt to plancher om, hvad der sker i tilfælde af henholdsvis mistanke om - og udbrud af - svinepest.

Taler man med dyrlæger, der har anmeldt mistanker om svinepest, får man heldigvis det indtryk, at vi er i de bedste hænder. Fødevarestyrelsen har styr på håndteringen. Og det er bare dejligt.

Kort og godt er information om, hvordan sygdomme skal tackles, vigtigt for at tryne en del af frygten for fremtiden.

Der er mange andre bekymringer, man som svineproducent har tæt inde på livet lige nu. Svinepest bør ikke være en af dem.

I dette nummer kan du ud over at læse om svinepest også få et indblik i, hvordan det er at have hele haler og løse søer. Om at stoppe blødningen i økonomien og om, hvordan udvidelse nær byen kan lade sig gøre med den rette teknologi.

God fornøjelse.

Læs Hyo på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame