Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Gummimåtter kræver ekstra fokus på temperatur

Feb. 2019 | Af JETTE BECK, redaktør

  • 103743_1

Én ting er den målte temperatur i smågrisehulen, en anden ting er, hvordan grisen føler varmen.

Nye tests viser, at hvis du har gummimåtter i smågrisehulen bør du have stor fokus på den rette temperatur, da det kun er gummimåtten som opvarmes af varmelampen. En gris, som ligger på opvarmet beton, vil optage varme fra både beton og fra varmelampen, og er derfor ikke så afhængig af den rette temperatur fra lampen.

Varmefordelingen i pattegrisehulen afhænger blandt andet af, hvilket underlag, pattegrisene ligger på. Et laboratoriestudie med forskellige underlag og forskellige varmepærer (100/150 W) viste, at varmen er meget centreret under varmelampen på gummimåtter og filtunderlag, mens varmen fordeler sig bedre på beton. Studiet var et forstudie til videreudvikling af varme i pattegrisehuler.

De forskellige test skulle undersøge, hvornår en konstant overfladetemperatur kan opnås med en 100 eller 150 W varmepære, hvilken betydning tørt og vådt underlag havde på overfladetemperaturen og effekten af forskellige afstande af varmelampe til gulv.

150 W kræves uden gulvvarme

Resultaterne med forskellige lampehøjder viste som ventet, at jo lavere lampehøjde desto højere overfladetemperatur. I praksis skal de 50 cm på lampehøjden overholdes for at reducere risikoen for brand. Hvis der, ved placering af lampe i 50 cm højde, skal opnås en overfladetemperatur på 34 til 36 °C i pattegrisehulen de første fire dage efter faring uden ekstra varme fra gulvvarme, så skal der anvendes en 150 W pære, uanset om gulvet er af beton eller der ligger en gummi- eller filtmåtte i hulen.

Hvis overfladen var tør, så opnåede gummimåtten og filt-/malertæppet deres maksimale overfladetemperatur efter 10 til 20 minutter, mens det tog cirka to timer at opnå en konstant overfladetemperatur på en tør betonflise. Fugtigt underlag har indflydelse på overfladetemperaturen på alle underlag. Under testen blev betonfliserne udtørret undervejs, mens gummimåtten forblev fugtig under hele testen (to en halv time) indtil væsken blev tørret af.

Testene er et forstudie til videreudvikling af varme i pattegrisehuler.

Kilde: Seges Svineproduktion, NOTAT NR. 1904

Læs Hyo på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame