Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Udendørs svineproduktion skal op på mærkerne

Feb. 2019 | Af JETTE BECK

  • 103846_1

Sagro analyse viser store udsving blandt udendørs svineproducenter, og at blandt andet kapitalbindingen er ligeså høj for udendørs sohold som ved konventionel sohold.

Cirka 70 producenter var mødt op til temadag om udendørs svineproduktion hos Sagro. Flere interessante indlæg fra foderrådgivere, økonomikonsulenter og firmafolk gav noget at tænke over, men én ting blev slået helt fast. Der skal flere tal til for at få overblik over produktionen. Det er svært at rådgive nye folk, der vil ind i frilandsproduktion og eksisterende udendørs når man ikke kender omkostningerne.

Vi har nået et lavpunkt

Steen Tøttrup økonomikonsulent hos Sagro gav de fremmødte en opsang.

- Vi er på et nulpunkt nu, og dem der ikke tjener penge vil blive lukket ned. Derfor må I komme op på mærkerne, og få lavet de nøgletal, så I ved om I er på vej ud og om I kan gøre noget for at blive ved med at være producent, sagde Steen Tøttrup. Han forklarede, at der er meget få nøgletal for den udendørs produktion, og at der ikke er muligt, at lave benchmarking på økonomi. Derfor har han taget sagen i egen hånd, og lavet analyser på nogle af de producenter han har tal på. Seges har beregnet at fremstillingsprisen for et slagtesvin er knap 25 kroner pr kg inklusiv efterbetaling, men afregningen er kun 22 kroner plus efterbetaling, som vi ikke kender endnu. Det er vigtigt at kende sin egen nulpunktspris, for at få overblik og mulighed for handling inden banken kræver handling.

Binding i kapital overrasker

Sagro har analyseret tal fra fem økologer, tallene er fra 2017, og det viser store udsving. En ting overraskede dog den erfarne konsulent meget, og det var bindingen i kapital. Normalt skulle man tro, at en udendørs produktion ikke har så mange penge bundet, fordi søerne går udendørs i simple hytter. Men tallene viser noget andet. Faktisk har økologer og konventionelle bundet ligeså mange penge i produktionerne cirka 12.000 kroner pr årsso. Økologerne med søer har ikke en ny stald, men har alt for mange penge bundet i maskiner.

- Der er selvfølgelig behov for mere jord med en udendørs produktion, men det er maskinerne, der binder pengene og det kan du selv gøre noget ved. Det overrasker mig meget at kapitalbindingen er ligeså stor på udendørs sohold sammenlignet med konventionel, sagde Steen Tøttrup. Han opfordrer til at få kigget på tallene og regnet en fremstillingspris på bedriften.

Læs Hyo på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame