Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Hvorfor dør søerne?

Aug. 2017 | Af KATRINE MARIE KNUDSEN, seniorforsker

  • 96139_1.jpg
  • 96139_2.jpg
  • 96139_3.jpg

Sodødeligheden i danske besætninger er faldet de senere år, men der er behov for flere tiltag. En ny DCA-rapport fra Institut for Husdyrvidenskab kortlægger årsager og gennemgår mulige strategier til at reducere dødeligheden yderligere.

En død so repræsenterer et økonomisk tab for svineproducenten, og kan være et tegn på nedsat dyrevelfærd i sobesætningen. Der er derfor, såvel i branchen som i offentligheden, et kritisk fokus på niveauet af sodødeligheden i Danmark. Landbrug og Fødevarer satte i 2008 en målsætning om at reducere sodødeligheden med 25 procent fra 2008 til 2013, og satte yderligere i 2014 et mål om at reducere sodødeligheden til ni procent i 2018. Tilsvarende inkluderede politikerne i Veterinærforlig I i 2008 en målsætning om at nedbringe sodødeligheden ved at sætte grænseværdier for sodødelighed, som, hvis de blev overskredet, vil føre til skærpet overvågning af sobesætningen. Ministeriet for Landbrug, Fødevarer og Fiskeri formulerede i samarbejde med erhvervs- og dyreværnsorganisationer en handleplan, som blandt andet skulle nedbringe sodødeligheden. I den forbindelse blev der efterspurgt yderligere information om risikofaktorer. Formålet med nærværende rapport er at identificere de vigtigste risikofaktorer for sodødelighed i Danmark og videre at foreslå strategier til nedbringelse af sodødeligheden.

Vi skal fortsat arbejde med sodødeligheden

I de senere år har danske svineproducenter haft ekstra fokus på at sænke sodødeligheden, og det er en medvirkende årsag til, at dødeligheden blandt søerne er faldet fra cirka 15,1 procent i 2008 til 11,4 procent i 2015. Men sodødeligheden er fortsat højere i Danmark end i lande, vi normalt sammenligner os med, og derfor har erhvervet besluttet at arbejde for at reducere den yderligere til ni procent i 2018.

citat start

...Studier har også vist, at varmestress udgør en risikofaktor, især i farestalden...

citat slut

Som led i aftalen mellem Aarhus Universitet og Miljø- og Fødevareministeriet om levering af forskningsbaseret myndighedsbetjening er forskere ved Institut for Husdyrvidenskab blevet bedt om at kortlægge årsagerne til sodødelighed i Danmark og gennemgå mulige strategier til reduktion og anbefalinger af tiltag. Resultatet af arbejdet er netop udgivet som DCA-rapport.

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Hyo på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame