Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Produktionsformen har betydning for sygdomsfund på slagteriet

Jan. 2018 | Af LINDA SØNDERGAARD SØRENSEN, kommunikationskonsulent, Aarhus Universitet

Det er ikke ligegyldigt, hvilket produktionssystem grise vokser op i, når det handler om, hvilken type af skader de risikerer at pådrage sig under opvæksten. Det viser et nyt studie fra Aarhus Universitet

Et studie ved Aarhus Universitet har set nærmere på læsioner hos slagtesvin fra tre forskellige typer produktionssystemer; henholdsvis konventionelt indendørs, konventionelt fritgående, samt økologiske (fritgående). I studiet indgik slagteridata fra knap 1,1 million slagtesvin registreret ved rutinemæssig kødkontrol over en periode på tre år. Målet var at sammenligne forekomsten af sygdomme hos slagtesvin på tværs af de tre produktionssystemer.

Opgørelsen fra Aarhus Universitet viser, at luftvejsinfektioner for alle tre produktionssystemer var langt den hyppigste lidelse med en besætningsforekomst på cirka 20 procent i gennemsnit. Til gengæld var en række andre problemstillinger klart forbundet med, hvilket produktionssystem grisene var vokset op i. Eksempelvis viste resultaterne, at risikoen for parasitære leverpletter, haleskader, ledbetændelse, hudsår og knoglebrud var størst i de to frilandsbaserede produktionssystemer, mens trykskader på ben, navlebrok og klovbylder oftere sås hos konventionelt opstaldede grise.

citat start

...Som dyrlæger har vi tendens til at tænke på fravær af sygdom som den væsentligste velfærdsparameter...

citat slut

- At svin fra de ekstensive systemer har større risiko for leverpletter er ikke overraskende, da udearealer med jord og halmstrøede stier øger risikoen for infektion med spolorm, som forårsager pletterne, fortæller postdoc Hanne Kongsted, Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet.

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Hyo på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame