Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Når PRRS går amok i klimastalden

Jan. 2018 | Af HENRIETTE L. STEENSEN, staldskribent, Sommer I/S

  • 98589_1.jpg
  • 98589_2.jpg

Sygdommen PRRS er i sig selv bestemt ingen spøg. Efter forsøg med både medicinsk sanering og vaccination har vi valgt at have en PRRS-positiv besætning og forsøge at skabe et stabilt sohold. Det har i lang tid fungeret godt, men henover efteråret skete et udbrud ved de fravænnede grise i klimastalden.

Henover sommeren har vores klimastald, ligesom de andre staldafsnit, kørt rimelig godt. Dog med en smule overbelægning (i perioder op til 30 procent), som følge af forbedrede resultater i soholdet, men på et fornuftigt niveau med antallet af døde grise. Det er klimastalde af ældre dato, og kunne bedst beskrives som et rum med fuldspalter og en varmeblæser. Sammen med ungsvinestaldene ligger de klods op af farestalden kun adskilt af en drivgang. Selvom der fravænnes pæne, store, fem uger gamle grise, som ved øjemål vejer mellem 6,5-7,5 kg, vil en typisk dødelighed ligge på omkring fem procent.

I 2016, omkring november/december, kom der et stort udbrud af PRRS type 2 i både sohold og klimastald. Det viste sig ved mange grise med hjernebetændelse, ledbetændelse, strithår og lav tilvækst i både farestald og klimastald samt flere omløbere og kastninger ved søerne. Der kom styr på dette udbrud omkring januar/februar gennem bedre management og grundig medicinering af grisene. Siden da er resultaterne gået den rigtige vej, og sommeren 2017 har været kanon set med en driftsleders øjne.

citat start

...Mens det så småt begyndte at se bedre ud i klimastalden, bredte smitten sig desværre til farestalden...

citat slut

Fang de tidlige tegn

Da tiden nærmede sig efterår 2017, begyndte de små tegn på sygdom at komme. Selvom klimastaldene fulgte samme temperaturkurve som altid, begyndte grisene i nogle stalde at klumpe mere sammen, og det så ikke ud til at de spiste nær så meget som de før havde gjort.

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Hyo på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame