Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Solskærm til diegivende frilandssøer

Feb. 2018 | Af Hyo

Med sommeren 2017 i frisk erindring kan det være svært at forestille sig, at solen kan være et problem for frilandsgrise. Heldigvis var sommeren 2017 ikke som de fleste danske somre, og fra årsskiftet bliver der indført krav om skygge på faremarken for de frilandsgrise, der er omfattet af mærket "Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse". Hos PC Maskiner har indehaver Preben Christensen set på de nye branchekrav, og han har en løsning parat.

- Når grisene skal have skygge i faremarken, er der reelt tre muligheder. Den ene er at plante træer, som kaster skygge, men det er næppe realistisk. Den anden er, at der skal være låge i begge ender af farehytten, hvilket der er i mange nyere hytter. Men der findes mange hytter af ældre dato, hvor det ikke er en mulighed. For dem har vi opfundet en ny solskærm, som kan monteres direkte på hytterne, og som giver den nødvendige skygge, forklarer Preben Christensen.

Den nye solskærm er lavet på opfordring fra flere svineproducenter, og PC Maskiner har afprøvet flere forskellige materialer i jagten på den bedste løsning.

- Valget faldt på en termoplade i plastik, der er UV-bestandig. Pladen er meget nem at montere, da den kun har ét enkelt hængsel. Når pladen skal monteres, løsner man fire skruer på hytten, og så bruger man de eksisterende huller. Det var vores mål, at det skulle være en simpel løsning, som var let at montere, siger Preben Christensen.

Solskærmen er designet, så den passer til PC Maskiners egne farehytter, men den kan også bruges på andre fabrikanters hytter - så er det dog muligt, at man skal have boremaskinen frem.

- Vi har allerede fået meget positiv feedback fra de grisefolk, som vi har vist solskærmen. Hvis det viser sig, at der kommer stor efterspørgsel på solskærme, der skal bruges til hytter af andet mærket end vores eget, vil vi også få lavet et særligt monteringssæt, så de kan monteres uden man skal bruge en boremaskine, siger Preben Christensen.

Sikret mod vind

En af det helt store udfordringer ved udviklingen af den nye solskærm har været det omskiftelige danske vejr.

- Vi ville gerne lave en solskærm, som kan sidde på hytten året rundt - også når efterårsstormene rammer Danmark. Det var vigtigt for os, at solskærmen ikke skulle afmonteres og tages med ind, men at den i stedet kunne blive ude i faremarken året rundt, siger Preben Christensen.

Med den nye løsning fra PC Maskiner kan man hurtigt klappe plastikpladen væk, hvis der bliver varslet stærk vind.

- Man skal bare fjerne fire splitter, og så kan pladen klappes henover hyttens tag. Det tager kun ét minut at klappe pladen væk, og på den måde kan vinden ikke komme under pladen. Samtidig behøver man ikke værktøj, når skærmen skal klappes væk. Hele tanken har egentlig været, at når solskærmen først er monteret, så skal man tænke så lidt som muligt på det, siger Preben Christensen.

Den simple montering af solskærmene betyder også, at skærmene nemt kan flyttes mellem flere hytter.

- Der er flere svineproducenter, der har nogle ældre hytter, som måske ikke har lyst til at investere i solafskærmning, fordi hytterne alligevel snart skal skiftes ud. Men vores løsning kan flyttes til de nye hytter, når man engang skifter hytterne ud, siger Preben Christensen, der vil vise den nye solskærm frem på NutriFair-messen, der afholdes i Fredericia i januar.

- Vi er spændt på at vise skærmen frem, og vi har været med på NutriFair i tre-fire år nu. Det er ikke verdens største messe, men det er en god messe, da der kommer mange fagfolk. Det betyder, at det er det rigtige sted for os at være.

Redaktørens vurdering

Der er et krav på vej, som enten kan løses iform af træer eller solskærme. Det her er en driftmæssig sikker løsning, som samtidig virker let at håndterer. Det er et plus, at den kan monteres på også gamle hytter af en anden fabrikat.

Læs Hyo på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame