Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Kamera kan opdage feber hos søer

Mar. 2018 | Af CARL-JOHAN EHLORSSON, Gård & Djurhälsan og LEIF GÖRANSSON, Grisfoderspecialisten - oversat TRINE LUND

  • 99195_1
  • 99195_2
  • 99195_3
  • 99195_4
  • 99195_5
  • 99195_6
  • 99195_7

Denne undersøgelse viser, at termisk billeddannelse med et varmekamera kan være et værdifuldt redskab til tidlig påvisning af søer med feber, hvor det er vigtigt at sætte ind med de rigtige foranstaltninger hurtigt.

Feber eller mastitis, der ofte bruges til at henvise til forstyrrelsen, er ikke specifikt defineret som sygdom. Soen bliver sløv, mister appetit og mælkeproduktionen er reduceret eller fraværende. Det er ikke alle søer, der er tydeligt syge, men den lavere produktion afspejles i højere dødelighed og lavere vækst i kuldet. Den mest almindelige årsag til PDS anses for at være yverbetændelse forårsaget af coliforme bakterier.

Hvor almindelig er mastitis?

Der er ingen undersøgelser, der forklarer, hvordan nutidens høje forekomst af mastitis er, men tidlige undersøgelser har vist, at mellem ti og 15 procent af søerne i de nordiske lande bliver behandlet. Variationen mellem farehastighed på besætningerne er stor, men vores vurdering er, at antallet af behandlinger er stigende i stedet for faldende.

citat start

...Ændringen i yverets temperaturen indikerer en risiko for forstyrrelse tidligere end rektaltemperaturen...

citat slut

Når det gælder de usynlige forstyrrelser, der giver højere dødelighed og lavere vækst, er tilstedeværelsen ukendt. En af grundene er, at den ikke så tydelige lidelse er svær på finde. I kontrollerede forsøg har rektaltemperaturen været anvendt som markør, og dette har vist sig at være associeret med dødelighed i kuldet selv hos søer, der anses for at være sunde.

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Hyo på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame