Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Planlæg din inseminering

Mar. 2018 | Af JETTE SANDAGER, svinerådgiver, VKST

  • 99432_1
  • 99432_2
  • 99432_3
  • 99432_4
  • 99432_5
  • 99432_6

Der bliver skrevet om det i fagblade. Det bliver vendt og drejet i erfagrupper, og alle steder hvor det dukker op er der en mening om dyb inseminering, den kan være for eller imod.

Som en start skal det nævnes, at for at må benytte dyb inseminering i egen besætning, skal besætningens ansatte have gennemgået et kursus om soens fysiologi og teknikken bag ved denne insemineringsform. Det er dyrlægerne, der udbyder disse kurser. Hvis du overvejer at benytte dyb inseminering skal du spørge din dyrlæge om sted og pris.

Dyb inseminering skal ikke vælges for at forbedre reproduktionsresultaterne, men for at spare tid i løbearbejdet. Det er altid vigtigt, at der er godt management i løbeafdelingen for at opnå gode resultater.

Management i løbeafdelingen

Når sæden ankommer til besætningen skal det opbevares ved en temperatur mellem 16 grader celsius og 18 grader celsius, dette gælder også når sæden er i løbeafdelingen. Sæd der har været under 16 grader celsius eller over 38 grader celsius skal kasseres, da risikoen for uoprettelige skader er stor. Produktionssæd, der har været opbevaret korrekt kan holde sig i fire døgn og renracet sæd i 2,5 døgn. Det er vigtigt, at der er et min/max termometer i sædskabet. Den aktuelle temperatur som sædskabet viser er et her og nu billede, mens min/max termometeret viser hvad der er sket over tid. Noter temperatursvingningerne ned og nulstil termometret minimum en gang dagligt.

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Hyo på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame