Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Tid til eftersyn af mejetærskeren: Sådan gør du

Apr. 2019 | Af Louise Gregersen

  • 104424_1

Hvad skal du være opmærksom på ved mejetærskeren før sæsonstart, og hvorfor er det vigtigt at få gjort den høstklar? Værkfører Jan Jensen fra Johs. Mertz giver dig svarene.

Henover vinteren eller i det tidlige forår er et godt tidspunkt til klargøring af din mejetærsker, og der er gevinst ved at prioritere eftersynet.

Det mener værkfører Jan Jensen fra maskinhandler Johs. Mertz på Sjælland.

- Det kan være et fristende sted at spare både tid og penge på klargøringen og servicen af mejetærskeren, men det kan være et rigtig dårligt sted at spare, når man ser på, hvad det kan komme til at koste hvis man ikke har fået efterset eller repareret sin maskine før høst, siger han.

Kig på sidste år

Et godt sted at starte vil være at kigge tilbage på sidste sæson. Her kan man nemlig få et fingerpeg om eventuelle fejl og mangler, som skal udbedres før den nye sæson.

- Man skal tænke over, om mejetærskeren kom ud for noget ved sidste sæson, som kan være vigtigt at tage højde for. Det er godt, at man skriver noter om det efter hver sæson, så man kan huske det, siger Jan Jensen.

Herefter er tommelfingerreglen at gå mejetærskeren metodisk efter og være opmærksom.

- Det er øjne og ører, der skal på arbejde. Man skal lytte efter mislyde, og man skal se, om noget trænger til udskiftning. En god ting er at pille remme og kæder af maskinen så får man et bedre overblik, siger han og fortsætter:

- Man skal skifte olie på motorer, hydraulik og transmissioner, tjekke olie i slutdrev og gearkasser. Desuden kan det være en god ide at få tjekket sin aircondition, samt tjekke knive og fingre i skærebor efter samt knivtøj.

Også det man ikke kan se

Har man en nyere maskine, kan det også være en god idé at tænke lidt ud over de synlige dele på mejetærskeren.

- Hvis man har en nyere maskine, kan det være en god idé at få lagt nyt software til kommende sæson og opdatere GPS-udstyr, siger han.

Gennemgangen kan man lave alene, men det er bedst at gøre det i samarbejde med en erfaren mejetærskermontør. Det kan foregå både på værksted eller hos kunden selv.

- Mange kommer og er med til gennemgangen selv sammen med os, mens nogle skiller maskinen ad og så går vi den efter. Vi anbefaler, at man får hjælp af en montør til en grundig gennemgang, siger han.

Rettidig omhu er nu

I øjeblikket er de hos Johs. Mertz i fuld gang med at efterse mejetærskere, og der kan de godt se, at sidste sæson har været en forholdsvis nem sæson på grund af den tørre sommer.

- Vi kan se under vores eftersyn, at der er mindre slitage på maskinerne efter tørken sidste år, men det er ikke ensbetydende med, at der er mindre at lave på dem. Det er stadig vigtigt at gå dem efter, siger han.

Det kan måske virke som om, høsten ligger langt ude i fremtiden. Men det er, ifølge Jan Jensen, en god investering, at man allerede tidligt får set mejetærskeren efter.

- Hvis man ikke går maskinen igennem og vedligeholder den nu, så kan det betyde et unødigt driftstop på det tidspunkt, hvor både landmanden selv og maskinstationerne er pressede på tid. Det kan derfor blive dyrere at få det lavet ? især hvis det sker uden for almindelig åbningstid. Så en gennemgang nu vil være til glæde og gavn for alle ? både landmænd og maskinforretningen i den travle tid, siger Jan Jensen.

Læs Agro på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame