Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Populært at avle stivelseskartofler

Apr. 2019 | Af ANYA ENGELBRECHT, freelancejournalist

  • 104776_1
  • 104776_2
  • 104776_3
  • 104776_4
  • 104776_5

AKV Langholt oplever så stor interesse for at levere stivelseskartofler til virksomheden, at de har tegnet 50 procent så mange andele, som de oprindeligt havde planlagt.

Hidtil har AKV Langholt produceret 50.000 tons kartoffelmel om året, men nu bliver kapaciteten gradvist øget til 80.000 tons årligt. Med den øgede produktion følger naturligvis et større behov for stivelseskartofler og dermed også flere udloddede andele til avlerne.

Direktør hos AKV Langholt, Ronnie Bo Nielsen, fortæller, at det værste mareridt for en producent af kartoffelmel er, at der ikke er nogle avlere, der vil levere kartoflerne. Derfor glæder han sig over, at AKV står i den helt modsatte situation.

- Da vi udbød andele i november 2017, måtte vi sige nej til flere, fordi der var så stor interesse. Fordi vi er en andelsforening, har de eksisterende ejere forkøbsret, så derfor fik vi ikke mange nye avlere med, fortæller direktøren.

Ingen får nej

Dog har AKV et ønske om at få flere nye landmænd med ind i andelsforetagenet, og derfor besluttede virksomheden, at næste gang skulle ingen have nej til at tegne andele.

- I januar udbød vi at levere 400.000 hkg kartofler med 17,5 procent stivelse. Vi fik ønsker på cirka 150 procent af det, vi havde udloddet, og vi tegnede det hele - knap 600.000 hkg. De eksisterende avlere havde tegnet størstedelen af de 400.000 hkg, vi i første gang havde udbudt, og vi ville ikke skuffe nogen, der gerne ville ind i virksomheden, siger Ronnie Bo Nielsen og uddyber, at det ikke er for sjov, at AKV gerne vil have nye avlere til at levere kartofler.

- Hvis vi ikke får nye ind i andelskredsen, stiger gennemsnitsalderen, og på et tidspunkt kommer der generationsskifte. Hvis der ikke løbende er kommet nye ind, kan det blive et meget hårdt generationsskifte, fordi der samtidig skal en stor andel af andelene til salg. Derfor er det også i andelshavernes interesse, at der løbende kommer nogle nye ind, lyder det fra direktøren.

Ny fabrik kræver flere kartofler

Når kartoflerne er leveret til AKV Langholt, bliver de omsat til kartoffelmel, der primært bliver brugt i fødevareproduktionen. En del af kartoffelmelet bliver også leveret til AKV Langholts syv måneder gamle added value fabrik, hvor kartoffelmelet bliver bearbejdet, inden det bliver solgt videre til fødevareproduktion.

- Vores nye fabrik er en af grundene til, at vi udvider produktionen. Fabrikken har selvfølgelig et behov for kartoffelmel, og for at vi kan opfylde det og fortsat levere de samme mængder til vores andre kunder, er vi nødt til at udvide, siger Ronnie Bo Nielsen, og fortsætter:

- En anden grund til udvidelsen er, at i forhold til investeringens størrelse får vi meget kapacitet. De sidste 30.000 ton er betydeligt billigere at producere end de første 50.000 ton, fordi flere fabrikselementer kan genbruges. Derfor får vi et større overskud per ton.

Godt at være kartoffelavler

Det øgede overskud kommer i sidste ende avlerne til gode, for hele beløbet bliver udloddet til andelshaverne. Ronnie Bo Nielsen vurderer, at de økonomiske fordele netop er en af årsagerne til den store interesse for at levere stivelseskartofler. Kartofler har nemlig også et højt dækningsbidrag, men et højt likviditetskrav, og så er der virkelig penge at tjene, hvis man er en dygtig kartoffelavler.

- Når der bliver tegnet så store mængder andele, så tolker vi som om, at landmænd godt kan se, at det kan betale sig økonomisk set i forhold til de fleste andre afgrøder. At så mange nuværende andelshavere gerne vil købe andele igen viser også, at kartoffelavlerne gerne vil fortsætte med kartofler. Det er et sundt tegn på, at det faktisk er godt at være kartoffelavler, lyder det fra direktøren.

En stor tillidserklæring

De andele, der er tegnet, svarer til en årlig produktion på 74.000 tons kartoffelmel, og derfor skal der altså endnu flere andele i spil for at nå AKV Langholts mål på 80.000 tons om året.

- Vi kommer til at skulle udbyde lidt flere andele, men vi er rimelig fortrøstningsfulde omkring det, fordi der har været så god tilslutning de sidste år. Der er selvfølgelig en øvre grænse, men det er svært at spå om, hvor den er, siger Ronnie Bo Nielsen, der er meget taknemmelig over den store interesse fra landmændene.

- Jeg ser det som en stor tillidserklæring, for det et er jo mange penge, landmændene investerer for at købe andele. Det giver også AKV Langholt et stort ansvar. Vi skal levere og give resultater. Der er mange bedrifter, der falder og står med de kartofler. Hvis ikke vi leverer, går det ud over nogens levebrød, så det tager vi meget seriøst, siger Ronnie Bo Nielsen.

Læs Agro på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame