Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Økologi i sporet - 16 procent højere græsudbytte

Apr. 2015 | Af JOACHIM PLAETNER KJELDSEN, Økologisk Landsforening

  • 84526_1
  • 84526_2

Markante udbyttestigninger i græsmarker er blandt de første resultater af forsøgene i GUDP-projektet "Økologi i sporet". Som navnet antyder handler projektet om at undersøge effekterne af og perspektiverne i kontrolleret trafik og faste kørespor i økologisk jordbrug.

Kan moderne teknologi som autostyring og store maskiner med videre tjene det økologiske jordbrugs formål med at bevare og forbedre jordens frugtbarhed? Det er det centrale omdrejningspunkt for et fireårigt GUDP-projekt, som en række økologiske landmænd, forskere, maskinproducenter og Økologisk Landsforening gennemfører i årene 2012 - 2016. Og efter to dyrkningssæsoner er der klokkeklare indikationer på, at der er noget at hente.

Hos kvægbruget Sejersbøl I/S i Thy er der udlagt forsøgsarealer i græs. I tre parceller undersøges effekterne af faste kørespor i et 12 meter system. I første parcel er der tilfældig trafik, i anden parcel er der faste kørespor for de tungeste maskiner, men der er trafik imellem sporene ved slæt, hvor frakørselsvogn og traktor kører ved siden af en selvkørende finsnitter. I den sidste parcel er der faste kørespor og arealet imellem sporene for hver 12 meter holdes helt fri for trafik. Her tages der slæt med snittevogn.

Kløvergræsudbytterne i 2014 (1. års, udlagt i vårbyg 2013) se tabel 1 viser, at der er meget at hente på at holde al trafik i sporene, det vil sige gødskning, skårlægning, sammenrivning, finsnitning og frakørsel. I parcellen helt uden trafik uden for sporene var udbytterne 16 procent højere end i parcellen med tilfældig trafik og otte procent højere end i parcellen, hvor traktor og frakørselsvogn kører mellem sporene ved slæt. Sidstnævnte er det system, der primært praktiseres på Sejersbøls græsarealer.

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Agro på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame