Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Naturens pris

Aug. 2017 | Af ANETTE ECKHOLDT, freelancejournalist

  • 96104_1
  • 96104_2
  • 96104_3

Hvad koster det egentligt landmænd at være underlagt naturbeskyttelseslovens paragraf 3 udpegninger? Det spørgsmål har Kristina Cederborg undersøgt i sit afsluttende bachelorprojekt i uddannelsen til have- og parkingeniør på Skovskolen.

Mange naturområder er forsvundet fra landskabet og med dem også levestederne for mange vilde dyr og planter. For at bremse denne udvikling er bestemte naturtyper beskyttet gennem naturbeskyttelseslovens paragraf 3. Det drejer sig om knap 10 procent af Danmarks areal. Det er kommunerne, som administrerer paragraf 3, der omfatter søer og vandløb, heder, moser og lignende, strandenge og strandsumpe samt ferske enge og biologiske overdrev.

På skolen undervises blandt andet i naturbeskyttelseslovgivningen samt administration af denne, og under gennemgangen stillede Kristina Cederborg, der oprindelig er regnskabsuddannet og først som 38-årig gik i gang med studiet: Hvad er landmandens omkostninger og konsekvenser ved at få paragraf 3 registreringer på sin ejendom? Svaret lød, at det ikke umiddelbart betyder noget. Landmanden må jo fortsat dyrke jorden som hidtil - dog uden at tilstandsændre arealet. Og hvis landmanden ikke overholder lovgivningen, kan der udstedes bøder samt krav om reetablering af arealerne.

citat start

... Dialog eller kampe?...

citat slut

- Under mit praktikophold og efterfølgende arbejde hos Agrovi hører jeg imidlertid gentagne gange, at landmænd mener, at udpegningerne har konsekvenser for bedriften. Jeg valgte derfor at undersøge landbrugets hypotese i mit afsluttende speciale, som jeg afleverede i midten af juni. Der er ikke tale om en stor videnskabelig undersøgelse, men en bacheloropgave der undersøger de økonomiske konsekvenser af paragraf 3 på landbrugsjord. Opgaven indeholder en spørgeskemaundersøgelse, der er besvaret af 50 landmænd samt dyberegående interview med en mindre gruppe landmænd, som har paragraf 3 udpegninger på deres jorde, fortæller Kristina Cederborg og konkluderer, at landbruget har ret:

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Agro på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame