Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Evolutionær landbrugsforskning: Middelmådige planter giver højere udbytte

Mar. 2018 | Af fmn

  • 99019_1
  • 99019_2

Forsker vil gøre op med det mangeårige paradigme i landbruget, der bygger på ideen om, at den stærkeste plante giver det højeste udbytte. Nye resultater viser nemlig, at planters evne til at vokse og tage hensyn i en gruppe er afgørende for afgrødeproduktionen.Den stærkeste overlever. Sådan lyder devisen fra Darwins selektionsteori - en devise, vi ofte forbinder med dyrs eller planters evne til at overleve frem for andre.

Ideen om survival of the fittest er også fundamentalt inden for planteavl. Her er hver linje af hvede, majs, rug og andre afgrøder, som de står på marken udvalgt meget nøje, fordi netop denne sort gav et højt udbytte og var modstandsdygtig over for diverse miljømæssige påvirkninger.

Men de karakteristika og træk, der gør en plante til et konkurrencedygtigt individ - en stærk enkelt plante - er ikke nødvendigvis gavnligt for den samlede plantegruppe.

citat start

... aktiv konkurrence vil i sidste ende skade gruppens præstation...

citat slut

Jacob Weiner er professor i planteøkologi på Institut for Plante- og Miljøvidenskab og står bag den nye forskning inden for det forskningsområde, der hedder Evolutionær Agroøkologi eller Darwinistisk Landbrug.

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Agro på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame