Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Grovfoderkvaliteten påvirker bundlinjen

Maj 2018 | Af JANE DIETZ RASMUSSEN, kvægbrugskonsulent og CAMILLA LOUISE BAK, chefkonsulent, begge Syddansk Kvæg

  • 100053_1
  • 100053_2
  • 100053_3

Læg en strategi for grovfoderkvalitet efter bedriftens overordnede mål og kom rettidigt fra start allerede ved første slæt. Følg op, og vær tro mod din strategi.

Grovfoderkvaliteten påvirker mulighederne for den rette sammensætning af fodermidler i foderplanen samt restbeløbet. Besparelserne på restbeløbet afhænger af priserne på andet indkøbt foder og kvaliteten af det hjemmeavlede grovfoder og græs/majsforholdet. Prissætning af dit grovfoder afhænger meget af stykomkostninger, arbejds- og maskinomkostninger, udbytter og kvalitet samt ikke mindst lagertab. Så der er stor variation i fremstillingsprisen på grovfoder fra bedrift til bedrift.

I et forsøg på at synliggøre hvor meget grovfoderkvaliteten påvirker restbeløbet, er der taget udgangspunkt i et eksempel med et planlagt ydelsesniveau på 11.000 kg EKM. Prisen på hjemmeavlet grovfoder er sat efter interne priser (SEGES), og der er ikke taget højde for et fast græs/majsforhold.

Med en høj grovfoderkvalitet på både græs (NEL20 6,43 MJ/kg TS) og majs (NEL20 6,62 MJ/kg TS), kan man opnå et noget højere energiindhold i den samlede ration sammenlignet med en lav kvalitet på græs (NEL20 5,65 MJ/kg TS) og majs (NEL20 5,96 MJ/kg TS), og dette giver en noget højere grovfoderandel. Det vil sige, at med alene grovfoder af en høj kvalitet er der potentiale for en højere ydelse, samtidig med at omkostningerne på indkøbt tilskudsfoder kan reduceres.

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Bovi på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame