Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Afgræsning med kalve og ungdyr i sensommeren

Aug. 2018 | Af MAIKE BRASK, Økologirådgivning Danmark

  • 100938_1

På længere sigt er stressede dyr mindre modstandsdygtige mod sygdom og parasitter: de vokser dårligere, og varmen vil desuden påvirke frugtbarheden.

Sommeren er præget af tørke og varme, hvilket giver mange steder nye udfordringer i forhold til afgræsning, både med køer og med ungkvæg.

Græsvæksten er gået i stå mange steder. Det gælder også der, hvor kvierne græsser. En drægtig kvie skal have fem til seks foderenheder om dagen, så der skal være genvækst til at forsyne kvierne på det areal, de går på. Tit afgræsser kvier arealer længere væk fra gården, nogle gange naturarealer eller enge. Det er vigtigt at tilse arealer og dyrene jævnlig og vurdere, om der er foder nok til dyrene. Der skal tildeles ekstra foder, inden dyrene dødbider marken - hvis situationen er helt håbløst, så skal arealet reduceres for at minimere skaden på dyr og mark. Flyt dyrene til marker, som skal lægges om alligevel, og husk at suppleringsfodre.

Mange steder regner man på, om der er foder nok til alle dyr til efterår og vinter, og alternative fodermidler som frøgræshalm og brak inddrages. I en nødsituation kan det være udmærket at fodre med, men husk at opdrættet er fremtidens malkekøer. Det er vigtigt, at de får deres behov dækket for at holde tilvæksten og kropsfunktioner, som har umiddelbar økonomisk betydning: Immunforsvaret, frugtbarhed og dannelse af mælkeproducerende celler i yveret. Kvier op til ni måneder har brug for en ration med mindst 16 procent råprotein per kg tørstof. Det kan en tør græsmark suppleret med enghø ikke forsyne dem med. Hvis kvierne suppleres med kraftfoder, så må det ikke tildeles ad libitum, da kravet om minimum 50 procent grovfoder (midlertidig dispensation) ikke er opfyldt.

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Bovi på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame