Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Glem ikke det mentale helbred midt i tørken

Aug. 2018 | Af Bovi

  • 101003_1

En amerikansk undersøgelse har vist, at landmænd har fem gange højere risiko for at begå selvmord end resten af befolkningen.

For tre år siden kunne flere medier melde om, at Landbonord råbte vagt i gevær. Så meget, at det nåede selv mainstream-medierne. Årsagen var, at flere og flere landmænd søgte rådgivning hos landboforeningerne. Men det, de bad om, var en lidt anden type hjælp: det var hjælp til at klare personlige og familiemæssige kriser.

De mange kriseår i faget havde slidt ikke kun på kassekreditten, men så sandelig også på familielivet. For det var - og er - ganske enkelt ubærligt at leve i en økonomisk knibetang år efter år, og det kan selv de største supermænd ikke holde til. Lader man stå til, udvikler det sig ofte til udbrændthed og måske ligefrem depression.

Det er man allerede blevet bedre til at tale om. Men det skader ikke at slå et slag for det igen, for når dette års pauvre udbytte skal gøres op, kommer bekymringerne - ingen nævnt, ingen glemt.

Det vil være naivt at tro, at dette år ikke kun vil påvirke økonomien, men også familielivet på landets gårde. Og hvad værre er, så har en undersøgelse i USA vist, at landmænd har fem gange så høj risiko for at begå selvmord, set i forhold til resten af befolkningen.

Derfor skal mit stille kvæk denne gang gå på at opfordre jer til at søge hjælp, hvis det er nødvendigt, eller tage fat i kollegaen på nabogården og høre, hvordan det går, hvis vedkommende virker mere nedslidt og deprimeret end ellers.

Hjælpen er gratis, og flere relevante aktører tilbyder den.

Og tak for det.

Læs Bovi på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame