Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Kalk er ikke bare kalk

Aug. 2018 | Af TROELS LØWIG LARSEN, kvægfagdyrlæge og project mananger ved Boehringer Ingelheim Animal Health

  • 101156_1
  • 101156_2
  • 101156_3

Der er mange produkter på markedet, men kun ganske få har dokumenteret virkning. Her er lidt vejledning i, hvad man kan kigge efter for at optimere effekten.

For de fleste vil betegnelsen "calciumprodukt til behandling af mælkefeber" være fuldt ud tilstrækkelig information i forbindelse med valg af produkt. Som så meget andet her i verden er sandheden betydeligt mere kompleks end som så. Der kræves ingen dokumentation for, at et sådant calciumprodukt har nogen som helst virkning, men derimod blot at deklarationen på produktet opfylder myndighedernes krav i forhold til indholdsstoffer. Når man som landmand køber en traktor, er jeg sikker på, at man gennemgår alle specifikationer for at sikre, at den kan opfylde de behov, man har. Samme tilgang bør man have ved valg af calciumtilskud.

Kalk er nemlig ikke bare kalk. Calciumprodukter er salte, som har forskellige egenskaber, når de indføres i kroppen. Nogle optages hurtigt, mens andre er længe om det. Nogle salte giver en generel - men forbigående - forsuring af kroppen, hvilket er positivt, mens andre gør det modsatte. Dette har konsekvenser for koens egen calciumbalance. Nogle salte kan være ætsende, mens andre er neutrale. Et salt som propionat tilfører også hurtig energi i form af sukker til koen. Det får blodsukkeret til at stige, hvorved koens appetit kan påvirkes negativt, idet hun tror, at hun er mæt. Det strider imod et ønske om at stimulere koens appetit lige fra kælvning af. Calciumpropionat kan til gengæld være udmærket at benytte nogle dage henne i laktationen som kombineret calcium og energikilde.

Den form, som produktet findes i, har også betydning for dets virkning og eventuelle bivirkninger. Det har ligeledes betydning for, hvordan produktet rent praktisk er at arbejde med. I figur 1 kan man se nogle egenskaber hos de mest almindeligt forekommende calciumsalte på markedet.

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Bovi på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame