Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Ydelsestab kan skyldes en overbelastning af vommen

Dec. 2018 | Af kvægdyrlæge Kamilla König

  • 102657_1

Der er mange stofskiftesygdomme for overgangskøer. En af dem er "Sara", en kompleks tilstand, som blandt andet skyldes en foderplan med en høj andel af kraftfoder med kornbaseret stivelse. Her følger et par gode råd til at skabe de optimale rammer for den højtydende ko.

Sara står for sub-akut ruminal acidose, eller blot sur vom på dansk. I den subakutte form er det produktionsnedgang med langsigtede konsekvenser i modsætning til den akutte acidose, hvor koen helt ophører med at æde. I den akutte form er der nedsat eller ingen vommotorik og acidosen udvikler sig i en nedadgående spiral, hvor dyret kan gå i shock og dø. Den subakutte acidose opstår ved, at frie fedtsyrer (VFA) akkumuleres i vommen, fordi vommen ikke kan følge med til at absorbere dem hurtigt nok og ikke har en tilstrækkelig mængde buffer.

Tidligere har man ønsket at diagnosticere Sara ud fra vom-pH, men flere studier - danske, som udenlandske - har påvist, at brugen af pH som indikator ikke kan stå alene. Vommen er simpelthen ikke en homogen størrelse, men et dynamisk organ, som konstant flytter rundt på indholdet. Foruden dette faktum har man tillige set en stor normalvariation blandt køer.

Hvad ser man i stalden?

Der er ikke en endegyldig række kliniske tegn at gå efter, men Sara giver inflammation i vævet og det, som man ofte vil observere, er de afledte konsekvenser af denne inflammation, som både er langvarige og har betydelige økonomiske efterdønninger.

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Bovi på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame