Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

De gamle damer på Adelgaard

Apr. 2019 | Af Peter T. Thomsen, dyrlæge, ph.d.

  • 104429_1
  • 104429_2
  • 104429_3
  • 104429_4

Holdbarhed er en væsentlig egenskab hos malkekøer. Lang holdbarhed er godt for landmandens økonomi, miljøbelastningen og forbrugernes syn på mælkeproduktionen. Bovilogisk har været på besøg i en Jersey-besætning med en imponerende holdbarhed.

Der er i øjeblikket meget fokus på holdbarhed hos malkekøer. En Dansk Holstein-ko slagtes i gennemsnit efter 2,7 laktationer med en livsydelse på 28.388 kg EKM. En gennemsnitlig Jersey-ko bliver lidt ældre - og producerer en anelse mere mælk: 3,1 laktationer med en livsydelse på 28.689 kg EKM.

En kos livsydelse bestemmes af to faktorer: Levetid efter første kælvning og den daglige mælkeydelse. Livsydelsen hænger derfor uløseligt sammen med køernes holdbarhed: En ko, som bliver gammel, vil alt andet lige producere mere mælk i sin levetid end en ko, som dør eller slagtes i en ung alder.

Økonomi, dyrevelfærd og miljø

Køernes holdbarhed har en væsentlig effekt på både landmandens økonomi, miljøbelastningen pr. kg produceret mælk og koens velfærd. Lidt firkantet sagt medfører en kalv/kvie de første to år af sit liv kun omkostninger for landmanden. Indtil hun kælver første gang, er der ingen indtægter - kun udgifter. Først når hun, omkring to år gammel, begynder at producere mælk, kommer der "penge i kassen". Koen skal derfor producere mælk et godt stykke tid, før der samlet set er overskud for landmanden. Og jo længere tid hun producerer mælk, jo flere produktive dage er der til at !betale" for de første to år uden mælkeproduktion.

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Bovi på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame