Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Bakterier sikrer immunitet

Apr. 2019 | Af kvægdyrlæge INGER BOYSEN, Dyrlægegruppen SkjernÅ-Videbæk, medlem Dyrlæger & Ko

  • 104589_1
  • 104589_2
  • 104589_3
  • 104589_4

Det er forholdsvis nyt, at der også findes en følsom mikrobiologisk balance i tarmen hos den nyfødte kalv, som har betydning for immunitet livet igennem. I en velfungerende vom er der en fin balance mellem bakterier og encellede mikroorganismer, der sikrer nedbrydningen og optagelsen af foder, som i nogle tilfælde er uomsætteligt for andre dyrearter.

Hvis vi ønsker at analysere underliggende årsager til sygdom på besætningsplan, skal vi ofte fokusere på den forudgående periode, hvor kimen til sygdom lægges. Eksempelvis hvis der forekommer mange sygdomme hos nykælvere i de første par uger efter kælvning, kan det hænge sammen med forholdene under goldperioden.

Der er sjældent tale om enkeltårsager til sygdom. I dag betragter vi de fleste almindeligt forekommende sygdomme som multifaktorielle produktionssygdomme. Det vil sige, at sygdommenes opståen skyldes et samspil mellem en række faktorer. Koens/kalvens immunkompetence er afgørende for, om koen/kalven "vinder" og ikke bliver syg på trods af udfordringer i produktionsmiljøet. Vi skal altså sørge for at rykke lidt på balancerne, så dyrets eget immunsystem kan klare udfordringer, som det måtte møde i miljøet. Men først og fremmest skal vi sørge for at sikre, at dyrene er så immunologisk kompetente og robuste som muligt.

KIG BAGUD

I kalveproduktionen er diarre/tarmbetændelse det største problem i kalvens første 10 levedøgn, og der er forøget risiko for dødsfald. Også her skal vi tilbage i tiden for at finde underliggende årsager, der påvirker kalvens immunitet og gør den ekstra følsom for sygdom - eller mere robust.

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Bovi på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame