Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Fremtidige ejerformer og landmænd i dansk landbrug

Sep. 2018 | Af Martin Hvarregaard Thorsøe, postdoc ved Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet, og Egon Bjørnshave Noe, professor og leder Center for Landdistriktsforskning, Syddansk Universitet

  • 101322_1

Nye modeller for ejerskabet i landbrugsvirksomheder er vokset frem og stiller spørgsmål ved landmandens rolle, identitet og kompetenceprofil.

Landbrugserhvervet befinder sig i en historisk brydningstid. Omkring en tredjedel af landbrugsbedrifterne er finansielt udfordrede med høj gæld og lav indtjening, blandt andet som følge af et tab i egenkapital efter faldet i jordpriserne i 2009, konstant svingende råvarepriser og senest den historisk tørre sommer. Samtidig ses et stigende behov for generationsskifter, og det er svært at se, hvordan de største bedrifter kan ejerskiftes til nyt selveje. Spørgsmålene er, hvordan dansk landbrug skal se ud i fremtiden, hvem der skal eje og drive fremtidens landbrug i Danmark, og hvilken betydning disse ændringer i ejerforholdene får for danske landmænd? Der er ikke et simpelt svar på disse spørgsmål, men det er vigtigt at understrege, at vi, politisk set, kommer til at vælge, hvilket landbrugserhverv der fremadrettet skal prioriteres.

Den store fortælling om dansk landbrug bestående af selvejerbønder har sin rod i stavnsbåndets ophør i 1788 og de efterfølgende mange selvejerkøb af jorden. Det er en fortælling, der er stærkt underbygget af den enorme betydning, landbruget har haft for dansk økonomi og landdistrikterne. Selvejerskabet udgør en grundpille i fortællingen, og det er netop selvejerskabet, der i øjeblikket bliver udfordret, blandt andet den 1. januar 2015 med en ændring af landbrugsloven, der åbnede op for salg af landbrug og landbrugsjord til eksterne investorer, herunder fonde og privatpersoner fra ind- og udland.

Som udgangspunkt for at diskutere hvilke landbrug, vi i fremtiden ønsker os som samfund, præsenterer vi her fire scenarier for finansieringen af fremtidens landbrugserhverv og den strategi, de bygger på. De er udviklet med udgangspunkt i de nuværende tendenser. Efterfølgende diskuterer vi udviklingens betydning for erhvervet, "landmandens" nye identitet og kompetencebehov.

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Hyo på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame