Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Risikostyring er vigtigere end nogensinde

Dec. 2018 | Af OLE SKOVBØLL JENSEN, kundechef hos Agrocura

  • 102806_1
  • 102806_2
  • 102806_3

Risiko Overblik ? En model til synliggørelse af virksomhedens risiko

Danske landmænd lever i en verden præget af store risici. Der er naturligvis risiko for sygdomme og vejrmæssig modgang, men markedsrisikoen spiller en stadig større rolle. Det er især udsvingene i afregningspriserne og råvaremarkedet, der påvirker virksomhedens indtjening. De fleste landmænd er bevidste om, at deres virksomhed har markedsrisiko, men de færreste er klar over omfanget, og hvilke risici der udgør den største trussel for virksomhedens indtjening.

I den finansielle sektor bruges der mange kræfter på at italesætte risikoen på landbrugets finansiering. Der er naturligvis en risiko på rentesiden, da landbruget er et kapital tungt erhverv. Gentagne beregninger viser imidlertid, at renterisikoen kun udgør en mindre del af landbrugets risiko. I stedet burde man fokusere langt mere på markedsrisikoen i råvaremarkedet.

I gamle dage var råvaremarkedet i EU beskyttet af EU's interventionspolitik, der resulterede i meget små prisudsving henover året. Fra 2007 og frem, har de europæiske landmænd skulle leve med verdensmarkedet på godt og ondt. Det betyder mest af alt markant højere prisudsving, som det ses i nedenstående graf.

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Hyo på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame