Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Transportegnet eller ej

Jan. 2019 | Af Hyo

  • 103345_1

At være transportegnet eller ikke at være transportegnet - det er spørgsmålet

Landbruget har givet danskerne mange nye ord med på vejen: Strandvaskersvin, grænsevask og transportegnethed er bare nogle af dem. Disse ord kan give grå hår hos fagfolk. Det værste er nok transportegnethed, som slet ikke er nyt, men efter stramninger i kontrollen har det fået ny betydning. Dog meget afhængig af hvilken dyrlæge, der tilser dyrene. Det er et problem.

Transportegnethed er både berømt og berygtet, specielt for dem, der skal levere og transportere grisene. Fødevarestyrelsen har ændret praksis i forhold til transportegnethed uden at tale med organisationerne i landbruget. Tilbage står svineproducenterne, og føler i den grad, at madspildet allerede starter i stalden, når man ikke tør sende svin af sted med ganske små skavanker. Det er et problem.

Dyrlægerne der er ansat i kontrollen, har også haft behov for at ytre sig. I Dansk Veterinærtidsskrift er de citeret for at "være stopklodser på dyrenes vegne". Det er bare synd at stopklodserne har forskellige størrelser og former helt afhængig af, hvilken dyrlæge, der tilser dyrene. Det er så utroværdigt, at der er svineproducenter, der har taget konsekvensen, og som vælger ikke at levere grisene, hvis der er en bestemt dyrlæge på arbejde. Det er et problem.

Det største problem er nok, at ingen dyrlæger tør, at informere og servicere svineproducenterne med fotos, der kan vise, hvad transportegnethed er. Men det tør Hyo. En række internationale dyrevelfærdsorganisationer har lavet en guide, der med tekst, illustrationer og fotos fortæller - på engelsk godt nok - hvornår en gris er egnet til transport.

Guiden kan ses på hyo.dk. Guiden er blåstemplet af EU, så det er det, vi må forholde os til, når vi sender grise afsted. Brug guiden og tag fotos af grisene, I er i tvivl om. Brug guide og fotos som dokumentation. Hvis det giver problemer i kontrollen, så må vores brancheorganisationer tage en snak om overimplementering med konkurrencekommisæren. Det er nemt, for det kan gøres på dansk.

Jeg er ikke i tvivl om, at hvis jeg skulle kontrolleres på samme måde som grisene, før jeg knirkende sætter mig ind i min bil hver morgen, ja så ville jeg nok også få adskillige anmærkninger med på vejen.

Læs Hyo på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame