Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Rationalisering af arbejdet i løbestalden

Jan. 2019 | Af METTE HOLST TYGESEN, LandboNord SvineRådgivning

  • 103367_1
  • 103367_2
  • 103367_3

Der kan være tid at spare ved at gå rutiner og vaner efter.

Flere besætninger er på det seneste begyndt med dyb inseminering af søerne. Fordelen ved denne insemineringsmetode er, at tidsforbruget til løbearbejdet er lavere, hvis tingene ellers er stillet rigtigt an. Spørgsmålet er, om ikke man også kan spare tid i besætninger, hvor man udfører traditionel inseminering, hvis man får gået sine rutiner efter?

Tidsforbrug ved løbearbejde

Forsøg i tre besætninger med dyb inseminering viste, at man kunne spare fra to og helt op til seks minutter per inseminering ved at gå fra traditionel inseminering til dyb inseminering. Tidsbesparelsen var naturligvis størst i de besætninger, hvor man ved traditionel inseminering blev stående ved søerne og holdt sædposen i hånden under hele insemineringen.

Arbejdet med brunstkontrol er det samme uanset, om man laver dyb eller traditionel inseminering. Man skal altid være sikker på, at de søer, der insemineres er i brunst på insemineringstidspunktet. Forskellen er, at ved dyb inseminering opmærker man de søer, der er fundet i brunst og lader dem få ro i mindst en halv time inden man går i gang med selve insemineringen. Hvis soen viser stårefleks når man fører kateteret ind, kan det være vanskeligt at føre inderkateteret helt ind til dyb inseminering. Ved traditionel inseminering er det derimod vigtigt, at soen udviser stårefleks, når man udfører insemineringen. Ved stårefleks udskiller soen oxytocin, som får børen til at trække sig sammen. De sammentrækninger er med til at fremme sædtransporten.

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Hyo på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame