Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Topigs Norsvin TN70: Fremtidens gris

Jan. 2019 | Af JETTE BECK, redaktør

  • 103390_1

Nye standarder for moderegenskaber, fravænningskapacitet og robuste grise.

Topigs Norsvin er et af verdens førende svineavlsselskaber, men en forholdsvis ny spiller på det danske marked. Bertel Bovbjerg opformerer TN70 polte til det danske marked med Topigs Norsvins genetik og er medejer af Bovbjerg Genetics A/S. Han opsummerer Topigs Norsvins forcer.

-Topigs Norsvins L-line (landrace) kendetegnes ved en meget høj kødprocent, stor mælkekapacitet og stærke ben, siger Bertel Bovbjerg. Han forklarer, at krydsningen med Topigs Norsvins Z-Line (Yorkshire) giver gode moderegenskaber, lav dødelighed, høj kuldtilvækst, mange patter og dermed en meget god pasningsevne. Det gør, at soen kan passe flere grise og dermed sende flere kilo kød fra farestalden og videre til klimastalden.

Forskning og fornyelse

Siden 2001 har Topigs Norsvin forsket og avlet på størrelsen af grisene. Selv om antallet af levendefødte er gået op i samme periode, holder pattegrisene den høje vægt, der er kendetegnet for TN70. Flere hollandske svineproducenter kan fravænne omkring 200 kvalitetsgrise om året per faresti. Undersøgelser fra Århus Universitet har vist, at moderdyr fra Topigs Norsvins TN70 linje kunne fravænne det samme antal grise som Danavls LY søer, men med en højere fravænningsvægt og lavere dødelighed under økologiske produktionsforhold.

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Hyo på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame