Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Slæbeskær sikrer at alle svinegyllens kvaliteter kommer jorden til gode

Jan. 2019 | Af MARIANNE NØRMARK, journalist

  • 103427_1
  • 103427_2

Forskningsprojekt på Foulum er i gang med at undersøge, hvordan svinegylle bedst og billigst kan udbringes indenfor miljømål

Målet er at reducere fordampningen af ammoniak (NH3) og binde mest mulig kvælstof i jorden.

- NH3 tab fra blandt andet landbruget til det omgivende miljø, reducerer biodiversiteten, og desuden har vi forpligtet os til at reducere ammoniakudledningen med 24 procent fra 2005-2020. Det mål når vi ikke, vi mangler stadig de sidste tre-fire procent. For at nå dette mål, kan vi forsure gyllen, men skal fordampningen reduceres markant, er det en dyr metode, da der skal bruges meget syre per ton gylle, og en billig løsning for landbruget vil muligvis være at benytte en anden og mere effektiv metode end slæbeslangeudbringning, fortæller Tavs Nyord, Seniorrådgiver ved Institut for Ingeniørvidenskab, Århus Universitet.

Tavs Nyord er sammen med Ph.d.-studerende Johanna Maria Pedersen og Samson Agro midtvejs i et projekt på fire år, der skal udvikle effektive metoder, der kan få ammoniakken til at blive på marken og ikke fordampe i luften. I øjeblikket laver teamet et praktiske forsøg med udbringning af gylle med blandt andet Bomech slæbeskær og almindelige slæbeslanger, for at måle fordampningen under forskellige udbringningsforhold.

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Hyo på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame