Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Elektroniske slagtesvin

Jan. 2019 | Af JETTE BECK, redaktør

  • 103434_1
  • 103434_2
  • 103434_3
  • 103434_4
  • 103434_5
  • 103434_6

Enkeltdyrsdata på slagtesvin giver mulighed for individuel optimering af vækst og sundhed.

De elektroniske øremærker er kommet for at blive. Særligt på Kjargaarden ved Sunds bliver mærkerne, som vi kender fra sostalden, sat i slagtesvinene. Det betyder individuel monitorering flere gange dagligt. Hver gang grisene skal æde, går de gennem vejeboksen, hvor de kan blive markeret og sorteret. På den måde kan vægt og slagtedato optimeres individuelt. Pasningen af slagtesvin er gået fra at være standardiseret flokmonitorering, til individuel optimering af vækst og sundhed.

Storstier og sorteringssystem

- Vi har standardiseret svineproduktionen. Det skal vi gøre op med, slår Marianne Christiansen fast. Hun har været driftsleder på Kjargaarden i godt tre år og forklarer, at udviklingen har givet effektivitet, og at vi nu har værktøjerne til at optimere på individniveau også i slagtesvineproduktionen.

På Kjargaarden produceres 35.000 slagtesvin, hvor af 20.000 er UK grise, det foregår på fire ejendomme omkring Sunds ved Herning. Ved renovering af tre af ejendomme blev der fra 2010 til 2015 indrettet sektioner til storstier med op til 500 grise i hver sti. Stierne er indrettet med opdelte liggepladser til små grupper, hvor der er fast gulv. I hver sti er der monteret et vægt- og sorteringssystem fra Domino. På den måde kan driftsleder Marianne Christiansen optimere vækst, vægt, fodring og behandling af dyrene. Sorteringssystemet automatiserer arbejdet med slagtesvinene.

[...]

DKK 8,60 Køb artikel

Læs Hyo på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame