Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Dødt dansk vildsvin venter på dom

Mar. 2019 | Af JETTE BECK, redaktør

  • 104329_1

Kort nyt om afrikansk svinepest

På Fødevarestyrelsens hjemmeside vildsvin.fvst.dk melder Fødevarestyrelsen, at der til dato er set eller undersøgt 129 vildsvin i 2019 i Danmark. Et vildsvin er fundet død nær Åbenrå, man afventer fortsat testresultaterne om vildsvinet kan være inficeret med afrikansk svinepest. Vildsvinet blev fundet den 20. marts, og testresultaterne er endnu ikke tilgængelige. Hyo har spurgt Fødevarestyrelsen om hvornår test kan forventes og afventer fortsat svar.

16,6 procent færre svin i Kina

Officielt har der nu været 118 tilfælde af afrikansk svinepest i Kina. Det er dog almindeligt kendt at situationen med afrikansk svinepest i Kina er meget værre end officielle tal tyder på. Kun fra tid til anden bekræfter de kinesiske myndigheder udbrud til Verdensorganisationen for Dyresundhed (OIE). Situationen er dog dybt alvorlig. Ifølge officielle tal er antallet af svin i Kina faldet med 16,6 procent i februar 2019 i forhold til februar 2018. Antallet af søer er faldet med over 19 procent. Alltechs administrerende direktør, Dr. Mark Lyons vurderer, at der findes afrikansk svinepest på 30 til 50 procent af alle bedrifter i Kina, skriver Pig Progress.

Kontrol på kinesiske slagterier

PigProgress skriver ligeledes, at de kinesiske myndigheder har lavet nye og strammere retningslinjer for slagterierne for at finde kød inficeret med afrikansk svinepest. De kinesiske myndigheder mener, at spredningen af svinepest kan reducere virus fra at spredes med kødet. Derfor er det nu et krav, at alle kinesiske slagterier skal etablere laboratorier og teste kødet for afrikansk svinepest. Det gælder både PCR test af blodprøver og undersøgelse for typiske symptomer. Afhængig af slagteriernes størrelse er der forskellige frister for at leve op til retningslinjerne, men 1. juli skal alle slagterier have indført de nye kontrolforanstaltninger. Ved fund af afrikansk svinepest skal produktionen stoppes med det samme. Kineserne har et ønske om hurtigt at genopbygge produktionen på svinefarmene igen. De regionale myndigheder opfordres centralt til snarest at frigive statstilskud til avlsbedrifterne.

Virus breder sig i Vietnam

I Vietnam fortsætter afrikansk svinepest med at sprede sig i den nordlige del af landet, hvor der er registreret svinepest i 79 landsbyer i 10 provinser. Det er primært baggårdsbesætninger som er blevet ramt i Vietnam, hvor over 6500 svin er blevet slået ned. Der er ingen rapporter om afrikansk svinepest i professionelle svinebesætninger. Sygdommen er fundet kun 50 kilometer fra grænsen til Laos. Også andre steder i Asien huserer den afrikanske svinepest. Rusland har senest blokeret for import af svin og svinekød fra Mongoliet på grund af afrikansk svinepest.

Tjekkiet officiel fri for svinepest

I Europa går det heldigvis den anden vej. Siden april 2018 er der ikke fundet nye tilfælde afrikansk svinepest i Tjekkiet. Sygdommen har kun været fundet i vildsvin. EU har nu erklæret Tjekkiet officiel fri for svinepest og ophæver de restriktioner Tjekkiet har været pålagt.

Læs Hyo på

Desktop

Desktop

Tablet

Tablet & Smartphone

Nyhedsbrev

Nyhedsbrev

E-avis

Print og iPaper

reklame